Ακράτεια κοπράνων – Αιτιολογία – Αντιμετώπιση

Γενικές πληροφορίες

Με τον όρο «ακράτεια κοπράνων» εννοούμε την αδυναμία του ασθενή να συγκρατήσει τα κόπρανα του, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Η ακράτεια μπορεί να εμφανίζεται σε διάφορες μορφές. Ταυτόχρονα, πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Αυτό σημαίνει πως το άτομο που πάσχει από ακράτεια βιώνει καταστάσεις άγχους, ντροπής, κοινωνικής απομόνωσης και σπανιότερα κατάθλιψης. Για το λόγο αυτό, ο ιατρός-πρωκτολόγος οφείλει να προσεγγίζει τον ασθενή προσεκτικά και με σεβασμό στο πρόβλημα του. Συχνά, το άτομο με παρατεταμένη ακράτεια κοπράνων δυσκολεύεται να περιγράψει την πάθηση του γι αυτό απαιτείται η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Αίτια

Τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση ακράτειας είναι πολλά και συνδέονται με διάφορες παθήσεις. Πολλές φορές μπορεί να υπάρχει ένας συνδυασμός από προβλήματα. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι όμως είναι οι εξής:

 • Τραυματισμός των πρωκτικών σφιγκτήρων,
 • Συγγενείς ανωμαλίες του νευρικού συστήματος (όπως εκφυλιστικές παθήσεις),
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου,
 • Καρκίνος του πρωκτού
 • Ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn
 • Χρόνια διάρροια ή και δυσκοιλιότητα
 • Διάφορα ψυχολογικά προβλήματα ή νοητική υστέρηση
 • Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή του πρωκτού όπως πχ. η σφιγκτηροτομή (σπάνια) και η διαστολή δακτυλίου κατά Peter-Lord
 • Τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη και το νωτιαίο μυελό,
 • Τοκετός (ειδικά όταν είναι δύσκολος και παρατεταμένος)
 • Σακχαρώδης διαβήτης κ.α.

Ο μεγάλος αριθμός των παθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε ακράτεια κοπράνων σημαίνει πως ο ιατρός θα πρέπει να διερευνήσει προσεκτικά τα συμπτώματα, όπως και το ιστορικό του ασθενούς πριν καταλήξει στη διάγνωση.

Διάγνωση

Η χρήση του 3D ενδοπρωκτικού υπερηχογραφήματος και της ορθοσκόπησης συμβάλλουν στην ορθή διάγνωση των αιτιών που προκαλούν ακράτεια κοπράνων. Ο ιατρός-πρωκτολόγος θα πρέπει πρώτα να εξετάσει προσεκτικά την περιοχή, να λάβει ένα καλό ιστορικό από τον ασθενή και στο τέλος να καταλήξει στη διάγνωση της πάθησης.

Αντιμετώπιση

Η επιτυχής διαχείριση της ακράτειας κοπράνων είναι αλληλένδετη με το είδος της πάθησης που την προκαλεί. Αυτό σημαίνει πως σε κάποιες περιπτώσεις μία απλή αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα. Σε άλλες όμως, οι επιλογές είναι δυστυχώς εξαιρετικά περιορισμένες. Πάντως, η μη κατανάλωση τροφίμων που διεγείρουν την εντερική κινητικότητα όπως πχ. ο καφές και η χρήση αντιδιαρροϊκών φαρμάκων είναι μερικές καλές λύσεις. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, πρέπει ανάλογα και με το είδος της πάθησης να προτιμάται η χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, χειρουργικές τεχνικές που σχετίζονται με παρεμβάσεις στους σφιγκτήρες του πρωκτού εμφανίζουν συχνά αρκετές επιπλοκές, γι’ αυτό και ο χειρουργός-πρωκτολόγος πρέπει να ενημερώνει τον ασθενή για τις πιθανές παρενέργειες της συγκεκριμένης επέμβασης. Σε κάθε περίπτωση, η κατανόηση στη φύση του προβλήματος και στη δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο ασθενής είναι απολύτως αναγκαία από την πλευρά του θεράποντος ιατρού.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube

Η ιδιαιτερότητα της πρωκτολογίας ως κλάδος της υγείας

Η δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο θεράποντα ιατρό και τον ασθενή απαιτεί αμφίδρομη προσπάθεια και συμμόρφωση. Και στις δύο πλευρές πρέπει να καλλιεργηθεί η επικοινωνία που θα οδηγήσει τελικά στη βελτιωμένη έκβαση της υγείας. Η έλλειψη κατανόησης και η απαξίωση είναι δύο παράγοντες που σίγουρα δε βοηθούν.

Η πρωκτολογία ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιατρικής εντάσσεται και αυτή με τη σειρά της στο παραπάνω πλαίσιο. Εδώ όμως, τα πράγματα είναι αρκετά πιο πολύπλοκα και ο λόγος είναι απλός. Η φύση της ανατομικής περιοχής του πρωκτού αλλά και οι αξιακές και κοινωνικές πεποιθήσεις που έχουν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια του ανθρώπινου πολιτισμού, δημιουργούν τελικά αναρίθμητα εμπόδια. Ο ιατρός-πρωκτολόγος και ο ασθενής του καλούνται να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια που σχετίζονται κυρίως με υποτιμητικές συμπεριφορές.

Η ορθή προσέγγιση του πρωκτολόγου

Η εξάσκηση της πρωκτολογίας βασίζεται στη ζεστή και φιλική στάση του ιατρού προς τον ασθενή. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του συνανθρώπου μας πρέπει να είναι κατοχυρωμένος. Η επαφή των δύο πλευρών πρέπει να πραγματοποιείται σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εγκαρδιότητας. Συνήθως, οι άνθρωποι που πάσχουν σε αυτή την περιοχή ντρέπονται να μιλήσουν για το πρόβλημα τους και αντιμετωπίζουν με καχυποψία το ιατρικό προσωπικό. Δυστυχώς όμως, δεν είναι λίγοι και οι επαγγελματίες υγείας που προσεγγίζουν απότομα και χυδαία αυτά τα άτομα, πολλές φορές με ύφος που αγγίζει τα όρια του ρατσισμού.

Ο ιατρός-πρωκτολόγος πρέπει να αντιμετωπίζει χωρίς προκαταλήψεις και ταμπού τους ασθενείς του ανεξάρτητα από το είδος της πάθησης που έχουν. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να κατανοεί και να σέβεται την προσωπικότητα του συνανθρώπου του σαν να είναι δική του, αυτό που ονομάζουμε αλλιώς ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ! Δεν πρέπει επίσης να ξεχνά τη σημασία που πρέπει να δίνεται στα μη λεκτικά μηνύματα. Και το σπουδαιότερο: πρέπει να βάλει στο περιβάλλον του ιατρείου του το ΧΙΟΥΜΟΡ, που αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο στην αμηχανία και την ψυχρή επισημότητα!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube

Ο καρκίνος του πρωκτού δεν σχετίζεται με την αιμορροϊδοπάθεια.

Όταν αναφερόμαστε στις αιμορροΐδες, συνήθως εννοούμε τις φλέβες της περιοχής του πρωκτού που έχουν διογκωθεί υπερβολικά. Παρά τα όσα γράφονται και λέγονται, οι αιμορροΐδες δεν μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πρωκτού ή του παχέος εντέρου. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσουν πολύ δυσάρεστα συμπτώματα ή να επιδεινωθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε ο ίδιος ο ασθενής να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Η αξία της επιτυχούς διάγνωσης

Το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο τους ιατρούς-πρωκτολόγους αφορά το πως θα καταλάβουν ποια πάθηση έχει τελικά ο ασθενής. Και αυτό αποκτά μεγάλη βαρύτητα από τη στιγμή που τόσο ο καρκίνος του πρωκτού όσο και οι αιμορροΐδες έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα. Ταυτόχρονα, μια πιθανή λανθασμένη διάγνωση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς στην περίπτωση του καρκίνου. Γι’ αυτό είναι καθοριστικής σημασίας η άμεση και πετυχημένη διάγνωση μέσα από την λεπτομερή κλινική εξέταση.

Τα συμπτώματα στις δύο παθήσεις

Συνήθως, στις αιμορροΐδες ο ασθενής βλέπει αίμα με έντονο κόκκινο χρώμα, πολλές φορές πάνω στο χαρτί υγείας. Επιπλέον, βιώνει δυσφορία και πόνο όταν πηγαίνει στην τουαλέτα (ειδικά όταν έχει θρομβωμένες αιμορροΐδες) , ενώ έχει και δυσκοιλιότητα. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ πιθανό να τα δούμε και στον καρκίνο του πρωκτού. Βέβαια, εδώ ο ασθενής μπορεί να έχει διάρροια αντί για δυσκοιλιότητα, ενώ και ο πόνος μπορεί να αφορά την περιοχή της κοιλιάς γενικότερα. Υπάρχουν όμως, και άλλα συμπτώματα στον καρκίνο όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους, κόπωση, ζαλάδα κλπ. Επιπλέον, δεν πρέπει ο ασθενής να συνδέει την εμφάνιση αναιμίας με τις αιμορροΐδες του!! Συνήθως, η αιμορραγία από τις αιμορροΐδες είναι μικρή και δεν μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον αιματοκρίτη. Αντίθετα, ένα τέτοιο σύμπτωμα πρέπει οπωσδήποτε να διερευνήθει ιατρικά για να αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιας σοβαρής πάθησης.

Ένα μεγάλο λάθος που συνήθως γίνεται, είναι πως ο ασθενής που πάσχει από αιμορροΐδες θεωρεί πως κάθε φορά που βλέπει αίμα αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε αυτές. Όμως, η πιθανότητα να συνυπάρξουν και οι 2 παθήσεις δεν πρέπει να αποκλειστεί. Γι αυτό και πρέπει να επισκεφτεί άμεσα κάποιον ιατρό, ειδικά εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν για αρκετές εβδομάδες. Επίσης, πολλές φορές υποεκτιμά πως μαζί με την αιμορραγία αρχίζει να εμφανίζει και άλλα σημεία που δεν είχε πριν.

Οι αιμορροΐδες δεν μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, όμως η παρουσία τους μπορεί να μπερδέψει ασθενείς και ιατρούς. Γι αυτό το λόγο, χρειάζεται να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά όπου πρέπει, ενώ οφείλουμε πάντα να αναζητούμε την προέλευση της αιμορραγίας από τον πρωκτό.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube

Η ΣΩΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΡΙΓΓΙΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

Συρίγγιο Πρωκτού

Το  συρίγγιο πρωκτού (περιεδρικό ή περιπρωκτικό συρίγγιο) είναι μία παράπλευρη επικοινωνία μεταξύ ενός φανερού στομίου στο δέρμα με ένα στόμιο μέσα στον πρωκτό (αιτία του συριγγίου) και μπορεί να παρομοιασθεί με μία σήραγγα. Το περιεδρικό συρίγγιο πολλές φορές ψηλαφάται σαν μία χορδή κάτω από το δέρμα. Από το στόμιο του συριγγίου στο δέρμα τρέχει συνήθως μία σταγόνα πύου.

Δημιουργία συριγγίου πρωκτού

Το συρίγγιο εμφανίζεται συνήθως μετά από διάνοιξη (αυτόματη ή χειρουργική) του περιεδρικού αποστήματος. Εάν το περιεδρικό απόστημα οφείλεται σε στόμιο μέσα στον πρωκτό (όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές), η αιτία του αποστήματος παραμένει μετά από την διάνοιξή του. Στην περίπτωση αυτή, το απόστημα επανεμφανίζεται ή το τραύμα διάνοιξης δεν κλείνει εντελώς και τρέχει λίγο υγρό (συρίγγιο). Η απλή χειρουργική διάνοιξη του αποστήματος και η αφαίρεση του πύου δεν αρκεί για τη θεραπεία του στομίου στον πρωκτό. Πρέπει να αντιμετωπισθεί μόνιμα η κύρια αιτία της μόλυνσης, δηλ. το πρωκτικό στόμιο.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στην ειδική ιστοσελίδα μου www.syriggio.gr

Το περιεδρικό συρίγγιο είναι συχνή εκδήλωση μιάς εντερικής φλεγμονής, της νόσου του Crohn.

Διάγνωση στο συρίγγιο του πρωκτού

Η ακριβής εντόπιση του συριγγίου (χαρτογράφηση) επιτυγχάνεται με το ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα ή με τη μαγνητική τομογραφία. Από την 20ετή εμπειρία μας στο πρωκτολογικό ιατρείο, πιστεύουμε ότι το ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα εντοπίζει την ανατομία του συριγγίου με πολύ μεγάλη ακρίβεια, σε σύγκριση με την μαγνητική τομογραφία.

Με τη χαρτογράφηση εντοπίζονται:

 • Η αιτία του συριγγίου (πρωκτικό στόμιο)
 • Η πορεία του συριγγίου (εντοπίζονται όλες οι διακλαδώσεις)
 • Η ανατομική σχέση του συριγγίου με τους σφιγκτήρες (πρόληψη της ακράτειας κοπράνων).
 • Η εξέταση είναι ιδαίτερα απαραίτητη στις γυναίκες που πάσχουν από συρίγγια, επειδή οι σφιγκτήρες είναι αδύναμοι (κατασκευή, τραυματισμός από τοκετούς).
 • Η εξέταση έχει σημαντική θέση στις συχνές περιπτώσεις ατελούς θεραπείας και επανεμφάνισης των συριγγίων.
 • Μετά από λεπτομερή χαρτογράφηση των συριγγίων, η χειρουργική επέμβαση είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

Η μαγνητική τομογραφία, όπως εκτελείται στην χώρα μας, δεν δύναται να δώσει τις αναγκαίες λεπτομέρειες για τη σωστή θεραπεία του συριγγίου.

Tα συρίγγια πρωκτού που περιλαμβάνουν σημαντικό τμήμα των σφιγκτήρων του πρωκτού λέγονται υψηλά ή διασφιγκτηριακά. Στα συρίγγια αυτά υπάρχει κίνδυνος ακράτειας κοπράνων. Στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να γίνει η απλή διάνοιξη του συριγγίου.

Η διάκριση γίνεται σαφής με το υπερηχογράφημα. H μαγνητική τομογραφία δεν μπορεί να διαγνώσει επαρκώς το μήκος των σφιγκτήρων που συμπεριλαμβάνεται.

Θεραπεία των συριγγίων

Γιατί τα συρίγγια θεραπεύονται δύσκολα

Βιβλιογραφία σχετικά με την χαρτογράφηση

Σχετικό PDF

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube

HPV, ANAL CYTOLOGY, GAY. HIV, high risk groups

Ορισμένες ομάδες πληθυσμών διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο στον πρωκτό λόγω της συχνής μόλυνσης με τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV) και μειωμένης αντίστασης στον ιό αυτό. O ιός HPV είναι σχεδόν η μοναδική αιτία που προκαλεί καρκίνο του πρωκτού. Ο ιός αυτός προκαλεί καρκίνο και στα γεννητικά όργανα της γυναίκας, στο πεός, στο στόμα, στις αμυγδαλές και στο φάρυγγα. Μεταδίδεται πολύ συχνά με τη σεξουαλική επαφή.

Η παραμονή της μόλυνσης από τον ιό HPV και η εξέλιξη σε καρκίνο είναι πολύ συχνότερη στα άτομα με μειωμένη κυτταρική ανοσία, όπως π.χ. σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό HIV και σε φαρμακευτική ανοσοκαταστολή, όπως π.χ μετά από μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων. Γιά το λόγο αυτό, ο καρκίνος του πρωκτού είναι συχνότερος στις ομάδες αυτές, ειδικά εάν υπάρχει πρωκτική επαφή. Ο ιός HPV ανευρίσκεται περίπου στο 90% των καρκίνων του πρωκτού και το 90% των παραπάνω περιπτώσεων μόλυνσης οφείλεται στους υπότυπους 16 και 18 του HPV. Η συχνότητα του καρκίνου του πρωκτού στους gay είναι παρόμοια με αυτή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας πριν την καθιέρωση του τεστ παπανικολάου.

Πρόληψη καρκίνου του πρωκτού

Οι πληθυσμοί αυτοί προληπτικά πρέπει να ελέγχονται τακτικά για την ανεύρεση προκαρκινωματωδών καταστάσεων υψηλόβαθμης επιθηλιακής δυσπλασίας (HGAIN).

O προληπτικός έλεγχος είναι εφικτός με την κυτταρολογική του πρωκτού (test-pap).  Εάν η κυτταρολογική είναι θετική, ο έλεγχος πρέπει να επεκταθεί με την πραγματοποίηση πρωκτοσκόπησης υψηλής ευκρίνειας (High Resolution Anoscopy).  Στο πρωκτολογικό ιατρείο, εξετάζονται όλοι με την πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας επειδή η εξέταση αυτή έχει πολύ καλή διαγνωστική αξία.

Μόλυνση με τον HIV

Η μόλυνση από τον ιό HPV είναι περισσότερη συχνή, μακροχρόνια και εκετεταμένη σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό HIV. Η συχνότητα μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων είναι μεγαλύτερη στους οροθετικούς και η έκταση των κονδυλωμάτων (μέγεθος και αριθμός) είναι μεγαλύτερη. Λόγω μειωμένης κυτταρικής ανοσίας έναντι των ιών, ακόμη και σε περίπτωση λήψης αντιρετροϊκής αγωγής, ο οργανισμός έχει μειωμένη αντίσταση και ικανότητα καταπολέμησης της μόλυνσης. Ο ιός παραμένει στον πρωκτό και η δράση του είναι περισσότερο ισχυρή, οπότε οι επικίνδυνοι τύποι προκαλούν πιο εύκολα προκαρκινωματώδεις δυσπλασίες HGAIN στην περιοχή. Υπολογίζεται ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του πρωκτού σε HIV+ gay φθάνει το 10% σε όλη τη ζωή ενός ατόμου. Η πιθανότητα εμφάνισης υψηλόβαθμης δυσπλασίας σε οροθετικούς gay φθάνει το 50% σε όλη τους τη ζωή.

Παράγοντες κινδύνου για πρόκληση καρκίνου του πρωκτού:

 • 15 ή περισσότεροι ερωτικοί σύντροφοι
 • Πρωκτική σεξουαλική επαφή (έλεγχος κάθε 2-3 χρόνια).
 • Ιστορικό δυσπλασίας τραχήλου μήτρας (CIN3)
 • Κάπνισμα
 • Κονδυλώματα πρωκτού
 • Μεταμόσχευση νεφρού, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, χρόνια θεραπεία με κορτιζόνη
 • Μόλυνση με τον ιό HIV (έλεγχος κάθε χρόνο)

Για να κάνετε την εξέταση αυτή πρέπει να αποφύγετε υποκλυσμό ή ντούς πριν την επίσκεψη στο ιατρείο.

Gay friendly

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube