Αιμορροΐδες και καρκίνος του πρωκτού: Συνδέονται τελικά μεταξύ τους;

Ο καρκίνος του πρωκτού δεν σχετίζεται με την αιμορροϊδοπάθεια.

Όταν αναφερόμαστε στις αιμορροΐδες, συνήθως εννοούμε τις φλέβες της περιοχής του πρωκτού που έχουν διογκωθεί υπερβολικά. Παρά τα όσα γράφονται και λέγονται, οι αιμορροΐδες δεν μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πρωκτού ή του παχέος εντέρου. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσουν πολύ δυσάρεστα συμπτώματα ή να επιδεινωθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε ο ίδιος ο ασθενής να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Η αξία της επιτυχούς διάγνωσης

Το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο τους ιατρούς-πρωκτολόγους αφορά το πως θα καταλάβουν ποια πάθηση έχει τελικά ο ασθενής. Και αυτό αποκτά μεγάλη βαρύτητα από τη στιγμή που τόσο ο καρκίνος του πρωκτού όσο και οι αιμορροΐδες έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα. Ταυτόχρονα, μια πιθανή λανθασμένη διάγνωση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς στην περίπτωση του καρκίνου. Γι’ αυτό είναι καθοριστικής σημασίας η άμεση και πετυχημένη διάγνωση μέσα από την λεπτομερή κλινική εξέταση.

Τα συμπτώματα στις δύο παθήσεις

Συνήθως, στις αιμορροΐδες ο ασθενής βλέπει αίμα με έντονο κόκκινο χρώμα, πολλές φορές πάνω στο χαρτί υγείας. Επιπλέον, βιώνει δυσφορία και πόνο όταν πηγαίνει στην τουαλέτα (ειδικά όταν έχει θρομβωμένες αιμορροΐδες) , ενώ έχει και δυσκοιλιότητα. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ πιθανό να τα δούμε και στον καρκίνο του πρωκτού. Βέβαια, εδώ ο ασθενής μπορεί να έχει διάρροια αντί για δυσκοιλιότητα, ενώ και ο πόνος μπορεί να αφορά την περιοχή της κοιλιάς γενικότερα. Υπάρχουν όμως, και άλλα συμπτώματα στον καρκίνο όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους, κόπωση, ζαλάδα κλπ. Επιπλέον, δεν πρέπει ο ασθενής να συνδέει την εμφάνιση αναιμίας με τις αιμορροΐδες του!! Συνήθως, η αιμορραγία από τις αιμορροΐδες είναι μικρή και δεν μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον αιματοκρίτη. Αντίθετα, ένα τέτοιο σύμπτωμα πρέπει οπωσδήποτε να διερευνήθει ιατρικά για να αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιας σοβαρής πάθησης.

Ένα μεγάλο λάθος που συνήθως γίνεται, είναι πως ο ασθενής που πάσχει από αιμορροΐδες θεωρεί πως κάθε φορά που βλέπει αίμα αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε αυτές. Όμως, η πιθανότητα να συνυπάρξουν και οι 2 παθήσεις δεν πρέπει να αποκλειστεί. Γι αυτό και πρέπει να επισκεφτεί άμεσα κάποιον ιατρό, ειδικά εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν για αρκετές εβδομάδες. Επίσης, πολλές φορές υποεκτιμά πως μαζί με την αιμορραγία αρχίζει να εμφανίζει και άλλα σημεία που δεν είχε πριν.

Οι αιμορροΐδες δεν μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, όμως η παρουσία τους μπορεί να μπερδέψει ασθενείς και ιατρούς. Γι αυτό το λόγο, χρειάζεται να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά όπου πρέπει, ενώ οφείλουμε πάντα να αναζητούμε την προέλευση της αιμορραγίας από τον πρωκτό.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube

laser- Θεραπεία συριγγίου – Filac

Πρόκειται για μία πολλά υποσχόμενη θεραπεία αντιμετώπισης των συριγγίων χωρίς χειρουργική τομή και χωρίς προβλήματα ακράτειας κοπράνων. Πρέπει να γίνει πρώτα καλή διερεύνιση για την εξακρίβωση της ανατομίας του συριγγίου. Εισάγεται καθετήρας laser από το δερματικό στόμιο του συριγγίου. Ο καθετήρας φθάνει μέχρι το στόμιο του πρωκτού, όπου καυτηριάζεται ο φλεγμονώδης ιστός που ειναι υπεύθυνος για την δημιουργία του συριγγίου. Μπορεί να  τοποθετηθεί και ράμμα από την πλευρά του αυλού του πρωκτού. Κατά την έξοδο του καθετήρα laser, καυτηριάζεται ο κοκκιωματώδης ιστός μέχρι το εξωτερικό δερματικό στόμιο.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στην ειδική ιστοσελίδα μου www.syriggio.gr

Τα αρχικά αποτελεσματα της τεχνικής είναι πολύ ενθαρρυντικά.  Συμφωνα με το πλέον έμπειρο χειρουργικό κέντρο της Koln- Γερμανίας το ποσοστό επιτυχίας είναι 60% και σε επανάληψη μπορεί να φθάσει το 80%.
page from Wilhelm1_et_al-2017-Techniques_in_Coloproctology

Εικόνες ενδοπρωκτικού υπερηχογραφήματος επιτυχούς θεραπείας περιεδρικού συριγγίου με την μέθοδο laser (Filac)

 

AU9 BF4
Προεγχειρητικά Μετεγχειρητικά

 

Η θεραπεία πραγματοποιείται με την προώθηση και την ακριβή τοποθέτηση της οπτικής ίνας στο συρίγγιο, με οδηγό την ειδική δέσμη του laser. Η δεσμη laser καθοδηγείται μεσά στις αποστηματικές κοιλότητες και τις ενδοσφιγκτηριακές επεκτάσεις αφού αυτές χαρτογραφηθούν με το ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα. Καθώς η οπτική ίνα αποσύρεται εφαρμόζουμε ενέργεια laser που καταστρέφει με ελεγχόμενο τρόπο τον επιθηλιακό ιστό και συγκλίνει (σφραγίζει) τα τοιχώματα του συριγγίου.

apostima-proktou-filac teaserbox_47335921 filac-65402_6b

Πλεονεκτήματα

Η θεραπεία FiLaC®έχει σημαντικά πλεονεκτήματα:

 • Η θεραπεία με τη μέθοδο FiLaC® είναι απλή, σύντομη (μέχρι 15 λεπτά), αναίμακτη και εντελώς ανώδυνη
 • Δεν τραυματίζονται οι σφιγκτήρες και δεν υπάρχει θέμα αδυναμίας στην συγκράτηση των κοπράνων (ακράτεια).
 • Εξασφαλίζει απόλυτο έλεγχο και ακρίβεια κατά την επέμβαση αποφεύγοντας ενδεχόμενο εκτομής ή διαχωρισμού και τους συνακόλουθους κινδύνους μολύνσεων ή άλλων επιπλοκών
 • Απαιτεί ελάχιστο χρόνο νοσηλείας (day clinic) και είναι ιδανική για τη θεραπεία πολλαπλών υποτροπών (επί αποτυχημένων χειρουργικών αφαιρέσεων)
 • Οι διαστάσεις της κύστεως / συριγγίου δεν συνιστούν περιορισμό ενώ η ευκαμψία των ινών εξασφαλίζει πρόσβαση για θεραπεία κύστεων / συριγγίων με δύσκολη ανατομία.
 • Το μήκος του συριγγίου δεν αποτελεί περιορισμό
 • Η ενέργεια του laser επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης
 • Η θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες τεχνικές για το κλείσιμο του στομίου

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube

laser και υπέρηχοι – θεραπεία για αιμοροιδες

Screen Shot 2015-07-21 at 4.49.05 PM

Η επεμβατική θεραπεια αιμοροιδων ειναι συχνά ανώδυνη , επειδή εφαρμόζεται πάνω από το επίπεδο των αιμορροΐδων σε σημείο χωρίς νευρικές απολήξεις και αισθητικότητα. Οι περισσότερο επεμβατικές αντιμετωπίσεις έχουν εντονότερα μετεγχειρητικά ενοχλήματα και περισσότερες πιθανότητες πλήρους ίασης. Κάθε επέμβαση έχει τις εξατομικευμένες ενδείξεις της και όλες έχουν επιπλοκές.

Χρειαζονται όλες οι αιμοροίδες χειρουργείο?

Οι αιμοροιδες είναι ενας φυσιολογικός ιστός. Εάν μεγαλώσουν και κρεμάσουν αρχίζουν να αιμορραγούν. Με την διόρθωση του τρόπου αφόδευσης, ενα μεγάλο μέρος μπορεί να θεραπευθεί. Οι υπόλοιπες χρειάζονται καποια επέμβαση, στο ιατρείο ή στο χειρουργείο.

Προεγχειρητική πρωκτοσκόπηση

Η θεραπεία αιμοροιδων και το ειδος της επέμβασης θα αποφασισθεί μετά από επιμελή πρωκτοσκόπηση, ειδικά αφού γινει προσπάθεια αφόδευσης από τον ασθενή. Αλλες αιμοροιδες θερπαεύονται με ελαστική περίδεση, άλλες με laser και άλλες με χειρουργική αφαίρεση. Η ιδια επεμβαση δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, για τον λόγο αυτό ο χειρουργός πρέπει να εφαρμόζει όλες τις τεχνικές στις ακριβείς ενδείξεις τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να γινει αποδεκτό ότι θα καθόμαστε στην τουαλέττα μόνον πέντε λεπτά. Σε αντίθετη περίπτωση αι αιμοροιδες θα επανεμφανισθούν μετα από θεραπεία.

Οδηγίες θεραπειας αιμοροιδων της American Society of Colon and Rectal Surgeons

Επεμβατικη θεραπεια αιμοροιδων

Με σειρά επιθετικότητας αναφέρουμε τις κατωτέρω μεθόδους:

 • Η τοποθέτηση ελαστικών δακτυλίων στους αιμορροιδικούς όζους, η απλούστερη των όλων, είναι μία πολύ αποτελεσματική, σύντομη και ανώδυνη μέθοδο αντιμετώπισης των αιμορροΐδων που δεν προπίπτουν σημαντικά έξω από τον πρωκτό. Η θεραπεία αυτή εφαρμόζεται στο ιατρείο χωρίς καμμία μορφή αναισθησίας.
 • Σε βαρύτερες περιπτώσεις αιμορραγίας εφαρμόζεται η μέθοδος HAL ή THD με τις οποίες εντοπίζονται υπερηχοτομογραφικά τα αιμοφόρα αγγεία των αιμορροίδων. Τοποθετούνται εσωτερικά ράμματα και διακόπτεται η παροχή του αίματος στις αιμοροίδες.
 • Παλιά εφαρμοζόταν η εγχείρηση Peter Lord (διάνοιξη ή διαστολή ή ρύθμιση σφιγκτήρων πρωκτού). Αυτή συνεχίζεται ακόμη να εκτελείται στην χώρα μας. Υπάρχει όμως η πιθανότητα μετεγχειρητικής ακράτειας κοπράνων γιατί μπορεί να προκληθεί σημαντικός τραυματισμός των σφιγκτήρων (Dis Colon Rectum. 2000 Apr;43(4):503-6).
 • Οι χειρουργοί σιγά-σιγά απορρίπτουν την μέθοδο Longo επειδή οι αιμοροιδες συχνά υποτροπιάζουν ή σπάνια μπορεί να προκληθούν σοβαρές επιπλοκές.
 • Μία νέα, πολλά υποσχόμενη μέθοδος για την θεραπεία αιμοροίδων τριτου βαθμού είναι η αιμορροιδοπλαστική με χρήση laser (LHP). Αυτή η μεθοδος είναι ατραυματική.
 • Τέλος, σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις καθίσταται απαραίτητη η αφαίρεση των αιμορροίδων (εγχείρηση Milligan- Morgan). Η εγχείρηση αυτή δημιουργεί μετεγχειρητική τραυματική επιφάνεια και άλλοτε άλλου βαθμού μετεγχειρητικό πόνο. Η αφαίρεση όμως μπορεί να γίνει με Ultracision ή Radiofrequency με καλύτερο μετεγχειρητικό τραύμα. Είναι η επέμβαση που έχει τις περισσότερες πιθανότητες πλήρους ίασης.

Ατραυματικές μέθοδοι θεραπείας αιμοροίδων

Θεραπεία αιμοροίδων με laser

Η αιμορροϊδοπλαστική (LHP)  με οπτικη ίνα laser παρουσιάζει μία σειρά πλεονεκτημάτων για τον ασθενή:

αιμοροιδες

 • Είναι εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία.
 • Πραγματοποιείται υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία χωρίς ανάγκη χρήσης αναλγητικών φαρμάκων κατά το πρώτο 24ωρο μετά την επέμβαση.
 • Το laser δεν απαιτεί τομές ή χρήση ραμμάτων που θεωρούνται εξαιρετικά επώδυνα και δημιουργούν φοβία για τις επεμβάσεις θεραπείας των αιμορροΐδων.
 • Το laser διατηρεί ακέραιο το βλεννογόνο αποφεύγοντας το ενδεχόμενο στενώσεων.
 • Διατηρεί ανέπαφο το σφιγκτήρα αποτρέποντας κάθε ενδεχόμενο ακράτειας.
 • Προσφέρει εξαιρετικά σύντομη ανάρρωση και άμεση επάνοδο του ασθενούς στις συνήθεις δραστηριότητες

Θεραπεία αιμοροίδων με υπερηχους

Οι μέθοδοι HAL ή THD εφαρμόζονται σε βαρύτερες περιπτώσεις αιμοροϊδων από ότι οι εγχειρήσεις laser. Με τις μεθόδους αυτές εντοπίζονται υπερηχοτομογραφικά τα αιμοφόρα αγγεία των αιμορροίδων. Τοποθετούνται εσωτερικά ράμματα και διακόπτεται η παροχή του αίματος στις αιμορροίδες, που βαθμιαία συρρικνώνονται. Στο σημείο αυτό οι νευρικές απολήξεις είναι λίγες και δεν προκαλείται πολύ σημαντικός πόνος. Με το ίδιο ράμμα μπορεί να γίνει ανάρτηση σε αιμορροιδες που προπίπτουν. Η εγχείρηση αυτή απαιτεί μία ελαφρά νάρκωση, είναι ελάχιστα επεμβατική (δεν γίνεται καμμία τομή) και σχετικά ανώδυνη. Μετά την επέμβαση ο ασθενής νοσηλεύεται για λίγες ώρες. Τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα είναι πολύ καλά.

 ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ ΒΑΨΚ
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube

 

Προεγχειρητικά πρέπει να γίνει λεπτομερής χαρτογράφηση του συριγγίου με το ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα. Τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας είναι συχνά ασαφή.

Πολύ μεγάλη σημασία στο χειρουργείο του περιεδρικού συριγγίου έχει η προεγχειρητική εκτίμηση του συριγγίου και μετά η συζήτηση με τον ασθενή σχετικά με τις προσφερόμενες μεθόδους και τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα. Στην χειρουργική των συριγγίων δεν έχω καμία ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποια τεχνική αλλά εφαρμόζω σχεδόν όλες τις τεχνικές και επιλέγω αυτήν που θεωρώ ότι ειναι η πλέον κατάλληλη για την περίπτωση μετά από εμπεριστατωμένη συζήτηση με τον ασθενή. Παρόμοια προσέγγχιση πρεπει να εχουν και οι ασθενείς και να μην προσέρχονται με έμμονες ιδέες για την τεχνική που πρέπει να εφαρμοσθεί. Ολες οι τεχνικές έχουν τα συν και τα κατά, όπως μιλάμε στην απλή γλώσσα. Υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες οι οποίες δεν είναι εύκολο να συζητηθούν χωρίς τη πλήρη εξέταση.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στην ειδική ιστοσελίδα μου www.syriggio.gr

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube