Laser και υπέρηχοι – θεραπεία για αιμοροιδες

laser και υπέρηχοι – θεραπεία για αιμοροιδες

Screen Shot 2015-07-21 at 4.49.05 PM

Η επεμβατική θεραπεια αιμοροιδων ειναι συχνά ανώδυνη , επειδή εφαρμόζεται πάνω από το επίπεδο των αιμορροΐδων σε σημείο χωρίς νευρικές απολήξεις και αισθητικότητα. Οι περισσότερο επεμβατικές αντιμετωπίσεις έχουν εντονότερα μετεγχειρητικά ενοχλήματα και περισσότερες πιθανότητες πλήρους ίασης. Κάθε επέμβαση έχει τις εξατομικευμένες ενδείξεις της και όλες έχουν επιπλοκές.

Χρειαζονται όλες οι αιμοροίδες χειρουργείο?

Οι αιμοροιδες είναι ενας φυσιολογικός ιστός. Εάν μεγαλώσουν και κρεμάσουν αρχίζουν να αιμορραγούν. Με την διόρθωση του τρόπου αφόδευσης, ενα μεγάλο μέρος μπορεί να θεραπευθεί. Οι υπόλοιπες χρειάζονται καποια επέμβαση, στο ιατρείο ή στο χειρουργείο.

Προεγχειρητική πρωκτοσκόπηση

Η θεραπεία αιμοροιδων και το ειδος της επέμβασης θα αποφασισθεί μετά από επιμελή πρωκτοσκόπηση, ειδικά αφού γινει προσπάθεια αφόδευσης από τον ασθενή. Αλλες αιμοροιδες θερπαεύονται με ελαστική περίδεση, άλλες με laser και άλλες με χειρουργική αφαίρεση. Η ιδια επεμβαση δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, για τον λόγο αυτό ο χειρουργός πρέπει να εφαρμόζει όλες τις τεχνικές στις ακριβείς ενδείξεις τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να γινει αποδεκτό ότι θα καθόμαστε στην τουαλέττα μόνον πέντε λεπτά. Σε αντίθετη περίπτωση αι αιμοροιδες θα επανεμφανισθούν μετα από θεραπεία.

Οδηγίες θεραπειας αιμοροιδων της American Society of Colon and Rectal Surgeons

Επεμβατικη θεραπεια αιμοροιδων

Με σειρά επιθετικότητας αναφέρουμε τις κατωτέρω μεθόδους:

 • Η τοποθέτηση ελαστικών δακτυλίων στους αιμορροιδικούς όζους, η απλούστερη των όλων, είναι μία πολύ αποτελεσματική, σύντομη και ανώδυνη μέθοδο αντιμετώπισης των αιμορροΐδων που δεν προπίπτουν σημαντικά έξω από τον πρωκτό. Η θεραπεία αυτή εφαρμόζεται στο ιατρείο χωρίς καμμία μορφή αναισθησίας.
 • Σε βαρύτερες περιπτώσεις αιμορραγίας εφαρμόζεται η μέθοδος HAL ή THD με τις οποίες εντοπίζονται υπερηχοτομογραφικά τα αιμοφόρα αγγεία των αιμορροίδων. Τοποθετούνται εσωτερικά ράμματα και διακόπτεται η παροχή του αίματος στις αιμοροίδες.
 • Παλιά εφαρμοζόταν η εγχείρηση Peter Lord (διάνοιξη ή διαστολή ή ρύθμιση σφιγκτήρων πρωκτού). Αυτή συνεχίζεται ακόμη να εκτελείται στην χώρα μας. Υπάρχει όμως η πιθανότητα μετεγχειρητικής ακράτειας κοπράνων γιατί μπορεί να προκληθεί σημαντικός τραυματισμός των σφιγκτήρων (Dis Colon Rectum. 2000 Apr;43(4):503-6).
 • Οι χειρουργοί σιγά-σιγά απορρίπτουν την μέθοδο Longo επειδή οι αιμοροιδες συχνά υποτροπιάζουν ή σπάνια μπορεί να προκληθούν σοβαρές επιπλοκές.
 • Μία νέα, πολλά υποσχόμενη μέθοδος για την θεραπεία αιμοροίδων τριτου βαθμού είναι η αιμορροιδοπλαστική με χρήση laser (LHP). Αυτή η μεθοδος είναι ατραυματική.
 • Τέλος, σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις καθίσταται απαραίτητη η αφαίρεση των αιμορροίδων (εγχείρηση Milligan- Morgan). Η εγχείρηση αυτή δημιουργεί μετεγχειρητική τραυματική επιφάνεια και άλλοτε άλλου βαθμού μετεγχειρητικό πόνο. Η αφαίρεση όμως μπορεί να γίνει με Ultracision ή Radiofrequency με καλύτερο μετεγχειρητικό τραύμα. Είναι η επέμβαση που έχει τις περισσότερες πιθανότητες πλήρους ίασης.

Ατραυματικές μέθοδοι θεραπείας αιμοροίδων

Θεραπεία αιμοροίδων με laser

Η αιμορροϊδοπλαστική (LHP)  με οπτικη ίνα laser παρουσιάζει μία σειρά πλεονεκτημάτων για τον ασθενή:

αιμοροιδες

 • Είναι εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία.
 • Πραγματοποιείται υπό τοπική ή περιοχική αναισθησία χωρίς ανάγκη χρήσης αναλγητικών φαρμάκων κατά το πρώτο 24ωρο μετά την επέμβαση.
 • Το laser δεν απαιτεί τομές ή χρήση ραμμάτων που θεωρούνται εξαιρετικά επώδυνα και δημιουργούν φοβία για τις επεμβάσεις θεραπείας των αιμορροΐδων.
 • Το laser διατηρεί ακέραιο το βλεννογόνο αποφεύγοντας το ενδεχόμενο στενώσεων.
 • Διατηρεί ανέπαφο το σφιγκτήρα αποτρέποντας κάθε ενδεχόμενο ακράτειας.
 • Προσφέρει εξαιρετικά σύντομη ανάρρωση και άμεση επάνοδο του ασθενούς στις συνήθεις δραστηριότητες

Θεραπεία αιμοροίδων με υπερηχους

Οι μέθοδοι HAL ή THD εφαρμόζονται σε βαρύτερες περιπτώσεις αιμοροϊδων από ότι οι εγχειρήσεις laser. Με τις μεθόδους αυτές εντοπίζονται υπερηχοτομογραφικά τα αιμοφόρα αγγεία των αιμορροίδων. Τοποθετούνται εσωτερικά ράμματα και διακόπτεται η παροχή του αίματος στις αιμορροίδες, που βαθμιαία συρρικνώνονται. Στο σημείο αυτό οι νευρικές απολήξεις είναι λίγες και δεν προκαλείται πολύ σημαντικός πόνος. Με το ίδιο ράμμα μπορεί να γίνει ανάρτηση σε αιμορροιδες που προπίπτουν. Η εγχείρηση αυτή απαιτεί μία ελαφρά νάρκωση, είναι ελάχιστα επεμβατική (δεν γίνεται καμμία τομή) και σχετικά ανώδυνη. Μετά την επέμβαση ο ασθενής νοσηλεύεται για λίγες ώρες. Τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα είναι πολύ καλά.

 ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ ΒΑΨΚ
Facebooktwittergoogle_pluslinkedin
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube

Εγχείρηση HAL για αιμοροιδες με μειωμένο πόνο Σχετικά Video