• GR
  • EN
  • Sq
  • Tr

Αιμοροίδες και καρκίνος του πρωκτού: Συνδέονται τελικά μεταξύ τους;

Ο καρκίνος του πρωκτού δεν σχετίζεται με την αιμορροϊδοπάθεια.

Όταν αναφερόμαστε στις αιμορροΐδες, συνήθως εννοούμε τις φλέβες της περιοχής του πρωκτού που έχουν διογκωθεί υπερβολικά. Παρά τα όσα γράφονται και λέγονται, οι αιμορροΐδες δεν μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πρωκτού ή του παχέος εντέρου. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσουν πολύ δυσάρεστα συμπτώματα ή να επιδεινωθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε ο ίδιος ο ασθενής να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

Η αξία της επιτυχούς διάγνωσης

Το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο τους ιατρούς-πρωκτολόγους αφορά το πως θα καταλάβουν ποια πάθηση έχει τελικά ο ασθενής. Και αυτό αποκτά μεγάλη βαρύτητα από τη στιγμή που τόσο ο καρκίνος του πρωκτού όσο και οι αιμορροΐδες έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα. Ταυτόχρονα, μια πιθανή λανθασμένη διάγνωση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς στην περίπτωση του καρκίνου. Γι’ αυτό είναι καθοριστικής σημασίας η άμεση και πετυχημένη διάγνωση μέσα από την λεπτομερή κλινική εξέταση.

Τα συμπτώματα στις δύο παθήσεις

Συνήθως, στις αιμορροΐδες ο ασθενής βλέπει αίμα με έντονο κόκκινο χρώμα, πολλές φορές πάνω στο χαρτί υγείας. Επιπλέον, βιώνει δυσφορία και πόνο όταν πηγαίνει στην τουαλέτα (ειδικά όταν έχει θρομβωμένες αιμορροΐδες) , ενώ έχει και δυσκοιλιότητα. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ πιθανό να τα δούμε και στον καρκίνο του πρωκτού. Βέβαια, εδώ ο ασθενής μπορεί να έχει διάρροια αντί για δυσκοιλιότητα, ενώ και ο πόνος μπορεί να αφορά την περιοχή της κοιλιάς γενικότερα. Υπάρχουν όμως, και άλλα συμπτώματα στον καρκίνο όπως ανεξήγητη απώλεια βάρους, κόπωση, ζαλάδα κλπ. Επιπλέον, δεν πρέπει ο ασθενής να συνδέει την εμφάνιση αναιμίας με τις αιμορροΐδες του!! Συνήθως, η αιμορραγία από τις αιμορροΐδες είναι μικρή και δεν μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον αιματοκρίτη. Αντίθετα, ένα τέτοιο σύμπτωμα πρέπει οπωσδήποτε να διερευνήθει ιατρικά για να αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιας σοβαρής πάθησης.

Ένα μεγάλο λάθος που συνήθως γίνεται, είναι πως ο ασθενής που πάσχει από αιμορροΐδες θεωρεί πως κάθε φορά που βλέπει αίμα αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε αυτές. Όμως, η πιθανότητα να συνυπάρξουν και οι 2 παθήσεις δεν πρέπει να αποκλειστεί. Γι αυτό και πρέπει να επισκεφτεί άμεσα κάποιον ιατρό, ειδικά εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν για αρκετές εβδομάδες. Επίσης, πολλές φορές υποεκτιμά πως μαζί με την αιμορραγία αρχίζει να εμφανίζει και άλλα σημεία που δεν είχε πριν.

Οι αιμορροΐδες δεν μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, όμως η παρουσία τους μπορεί να μπερδέψει ασθενείς και ιατρούς. Γι αυτό το λόγο, χρειάζεται να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά όπου πρέπει, ενώ οφείλουμε πάντα να αναζητούμε την προέλευση της αιμορραγίας από τον πρωκτό.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube

6 Comments on Αιμοροίδες και καρκίνος του πρωκτού: Συνδέονται τελικά μεταξύ τους;

Stamadmin said : administrator Report 10 months ago

Καλησπέρα σας. Μπορεί να γίνει τοποθέτηση ελαστικών δακτυλίων ή η απολίνωση με τους υπερήχους, ανάλογα με την βαρύτητα. Πάντως το βασικό ειναι ότι πρέπει να μένετε στην τουαλέττα μόνον πέντε λεπτά.

athtsa said : Guest Report 10 months ago

Εχω αιμοροιδες που βγαινουν εξω και τις σπροχνω με τσ δακτυλα μου μεσα. Με τι μεδοδο μπορω να κανω επεμβαση και θα εχω μετεγχειριτικο Πονο? Ευχαριστω

Stamadmin said : administrator Report 12 months ago

Write Your Comment Here.Καλησπε΄ρα, ευχαριστώ για το σχόλιο, καλό ειναι να σας εξετάσω να βρούμε την πιό κατάλληλη λύση.

N.ou.e said : Guest Report 12 months ago

Καλησπερα Κατα πασα πιθανοτητα εχω εσωτερικες αιμοροειδες και επισης εχω εντονο πρηξιμο στην περιοχη του πρωκτου και εντονο καψιμο

Stamadmin said : administrator Report one year ago

Καλημερα, Περασττικά!!, καλό είναι να σας εξετάσω και να κάνετε μια κολονοσκόπηση.

ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΟΥ said : Guest Report one year ago

Καλησπέρα, είμαι 42 ετών και έχω χρόνιο πρόβλημα αιμοροιδοπάθειας ..από τα 20 και όπως λέει και ο γιατρός μου κακώς δεν έχω κάνει χειρουργείο ακόμα. Δεν ξέρω αν πρέπει ν ανησυχώ για τα εξής :δεν έχω μονο αίμα έχω κομμάτια πηχτό κόκκινο αίμα καθαρό , οι αιμορροιδες βγαίνουν καθε φορά ....και κάθε φορά για πολλή ώρα βγαίνουν παρα πολλά υγρά , αν δε χρησιμοποιήσω σερβιέτα θα γίνουν όλα μούσκεμα και τα ρούχα και όπου καθίσω..Τρομερά άσχημη οσμή.Ευχαριστώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

προσοχή αιμοροιδες, οχι σταυρολεξο στην τουαλετα