• GR
  • EN
  • Sq
  • Tr

Αιμορροΐδες – Θεραπευτικές επιλογές και τεχνικές

Αιμορροΐδες – Θεραπευτικές επιλογές

Στην εποχή μας δεν γίνονται θαύματα.

Όπως και σε άλλες παθήσεις του πρωκτού, υπάρχει μία σχετική ποικιλία στις επεμβατικές τεχνικές που αφορούν τη θεραπεία των αιμορροΐδων. Η κλασσική επιλογή της αιματηρής αφαίρεσης (Milligan-Morgan) έχει αντικατασταθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό από άλλες επεμβάσεις, σχετικά αναίμακτες και λιγότερο επώδυνες.
Ο χειρουργός-πρωκτολόγος καταλήγει στον ιδανικό τρόπο θεραπείας των αιμορροΐδων μετά από προσεκτική πρωκτοσκόπηση η οποία συνδυάζεται με πίεση και προσπάθεια αφόδευσης από τον εξεταζόμενο. Τότε μπορούν να εμφανισθούν οι αιμορροΐδες που προηγουμένως δεν ήταν εμφανείς.
Υπάρχουν πολλές μορφές αιμορροΐδων και διάφορα στάδια. Η συνήθης ταξινόμηση δεν αντανακλά πάντοτε την βαρύτητα. Για παράδειγμα, υπάρχουν τετάρτου βαθμού αιμορροΐδες που δεν απαιτούν καμία παρέμβαση και τρίτου βαθμού που πρέπει απαραιτήτως να αντιμετωπισθούν γιατί προκαλούν σημαντικά προβλήματα. Μία άλλη παράμερος που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν είναι η προσωπικότητα και η ευαισθησία του ανθρώπου που παρουσιάζει αιμορροΐδες. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία επώδυνη μέθοδο σε κάποιον ο οποίος είναι πολύ ευαίσθητος και πονάει ευκολά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι επιθυμούν οριστική θεραπεία ανεξάρτητα από το πόσο επώδυνη θα είναι.

Οι αιμορροΐδες δεν χειρουργούνται πάντοτε, ενώ καλό είναι να αντιμετωπίζονται σε φάση ηρεμίας. Εάν χειρουργηθούν σε οξεία κατάσταση, ο μετεγχειρητικός τραυματισμός είναι μεγάλος. Ουσιαστικά, οι αιμορροΐδες χρειάζονται κάποιας μορφής επεμβατική θεραπεία μόνο εάν ματώνουν και είναι πολύ μεγάλές ή εκκρίνουν υγρά και δυσχεραίνουν την καθαριότητα της περιοχής. Οι αιμορροΐδες σπάνια πονάνε έντονα και διαρκώς. τότε πρόκειται μάλλον για ραγάδα δακτυλίου. Ωστόσο, σημαντικός αλλά παροδικός είναι ο πόνος στις οξείες θρομβωμένες αιμορροΐδες.

Ορισμένες φορές ο/η ασθενής (συνήθως γυναίκα) με ιστορικό δυσκοιλιότητας ή αισθήματος ατελούς αφόδευσης και παραμονής στην τουαλέττα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν έχει αιμορροΐδες αλλά εσωτερική πρόπτωση του εντέρου. Στην περίπτωση αυτή, η αιμορροϊδεκτομή δεν προσφέρει ουσιαστική βοήθεια. Η διάγνωση της πρόπτωσης γίνεται με την πρωκτοσκόπηση και επιβεβαιώνεται με το αφόδευογράφημα. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χειρουργική επέμβαση από την περιοχή της κοιλιάς.

Είναι βέβαιο ότι πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση ο ασθενής πρέπει να υποσχεθεί ότι θα αλλάξει ορισμένες κακές συνήθειες. Θα πρέπει να έχει μαλακά κόπρανα, να κάθεται μόνον πέντε λεπτά στην τουαλέτα και να αποφεύγει ορισμένες επιβαρυντικές δραστηριότητες (γυμναστήριο, ορθοστασία κλπ.).

Δεν χειρουργώ ασθενείς που συνεχίζουν να κάθονται πάνω από 10 λεπτά στην τουαλέττα.

Πολύ συχνά η αποφυγή των κακών συνηθειών βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα (αιμορραγία) και απομακρύνει την ανάγκη για χειρουργική θεραπεία. Σε οποιαδήποτε περίπτωση αιμορραγίας από τον πρωκτό, πρέπει να λαμβάνεται σημαντικά υπόψιν η πιθανότητα το αίμα να προέρχεται από κάποιο πρόβλημα στο παχύ έντερο, μία περιοχή η οποία μπορεί να ελεγχθεί μόνον με κολονοσκόπηση.

  • Οι αιμορροΐδες πρώτου βαθμού σπάνια χρειάζονται αντιμετώπιση. Εξάλλου, όλοι μας έχουμε αιμορροϊδικό ιστό στον πρωκτό μας.
  • Οι αιμορροΐδες δευτέρου βαθμού αντιμετωπίζονται με σκληρυντικές ενέσεις και με περίδεση εάν έχουν ένα μίσχο ο οποίος κρέμεται σε κάποιο σημείο πάνω από την οδοντωτή γραμμή. Εάν συμμετέχει και η οδοντωτή γραμμή ή δεν υπάρχει μίσχος, τότε καλό είναι να επιλεγεί το laser ως λύση. Εάν υπάρχει κυκλοτερής πρόπτωση, όπως σε ανθρώπους που κάθονται πολύ ώρα στην τουαλέττα, τότε μάλλον πρέπει να γίνει απολίνωση των αιμορροιδικών αγγείων με υπερήχους (HAL ή THD) και ταυτόχρονη ανάρτηση των αιμορροΐδων.

ΠΕΡΙΔΕΣΗ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΩΝ (RUBBER BAND LIGATION)

 

LASER HEMORRHOIDOPLASTY (LHP)

 

 

  • Εάν προπίπτει κυκλοτερώς ο βλεννογόνος του εντέρου και οι αιμορροΐδες είναι δευτέρου, τρίτου ή ακόμη και τετάρτου βαθμού, τότε καλό είναι να προτιμηθεί η επιλογή των υπερήχων που προκαλεί και ανάρτηση (συμμάζεμα) των αιμορροΐδων εντός του πρωκτού. Στις περιπτώσεις αυτές, έχει χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος Longo. Ο συνδυασμός υπερήχων και Laser έχει τα καλύτερα αποτελέσματα με πολύ μικρό πόνο.
  • Σε περίπτωση που οι αιμορροΐδες είναι τετάρτου βαθμού, μεγάλες, εξωτερικές και απαιτείται χειρουργική επέμβαση, είναι μάλλον αναπόφευκτη κάποιας μορφής αφαίρεση τους. Η αφαίρεση μπορεί να είναι λιγότερο εκτεταμένη εάν συνδυαστεί ταυτόχρονα με τους υπερήχους.

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΚΤΟΜΗ

  • Οι αιμορροϊδικοί θρόμβοι πολύ συχνά αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Αφαίρεση ενός θρόμβου μπορεί να γίνει τα πρώτα 24ωρα ή εάν υπάρχει πολύ μεγάλος πόνος, ώστε να επιτευχθεί ταχύτερη ανακούφιση. Χειρουργείο για επιτάχυνση της θεραπείας εφαρμόζεται τα πρώτα 24ωρα ή σε περίπτωση που υπάρχει σημαντικός πόνος. Οι συνέχεις εξάρσεις θρομβώσεων θα αντιμετωπισθούν με κατάλληλες οδηγίες και πολύ σπάνια με χειρουργική αφαίρεση σε φάση ηρεμίας.
  • Εάν η οξεία περίσφιγξη των αιμορροΐδων αφορά βλεννογόνο σε σημαντικό βαθμό, τότε η τοποθέτηση κρυσταλλικής ζάχαρης βοηθά στην απορρόφηση του πρηξίματος. Εάν είναι πολύ μεγάλη η περίσφιγξη, παρά τον σημαντικό πόνο, είναι προς το συμφέρον του ασθενούς να περιμένει έως ότου υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

 

ΟΞΕΙΑ ΘΡΟΜΒΩΣΗ

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ

ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ ΒΑΨΚ

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Αιμορροίδες και θεραπεία