Καρκίνος Πρωκτού – Κονδυλώματα Πρωκτού- HPV

anal cytology hpv dysplasia

Ο HPV ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΡΩΚΤΟΥ

Η συχνότητα του καρκίνου του πρωκτού έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό αποδίδεται στην διάδοση της μόλυνσης από τον ιό HPV και σε άλλους ταυτόχρονους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως η μόλυνση από τον ιό HIV και το κάπνισμα. Έχει υπολογισθεί ότι η συχνότητα του καρκίνου του πρωκτού στους gay είναι πολύ υψηλή συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό και είναι η ίδια με την συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου μήτρας πριν την προληπτική διαγνωστική εξεταση με κυτταρολογικό επίχρισμα (pap test). Ορισμένοι υπότυποι του ιού HPV (16, 18, 31, 33, 35, 53, 73, 75 και άλλοι) που ενσωματώνονται στο ανθρώπινο DNA, προκαλούν σε μεγάλο ποσοστό την νόσο. Οι παραπάνω υπότυποι είναι υπεύθυνοι και για πρόκληση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου. Ακόμη και καρκίνοι στο πέος, στο στόμα και στον φάρυγγα αποδίδονται στην μόλυνση με τον ιό HPV. Αυτοί μπορούν να διαγνωσθούν με την εξέταση PCR.

Ο καρκίνος του πρωκτού είναι τελείως διαφορετικός από τον καρκίνο του ορθού (γειτονικό παχύ έντερο) και τον καρκίνο του υπολοίπου παχέος εντέρου. Έχουν τελείως διαφορετική επιδημιολογία και αιτιολογία και η θεραπεία είναι σημαντικά διαφορετική. Επίσης η πρόληψη γίνεται διαφορετικά.

Σπάνια άλλες καταστάσεις χρόνιου ερεθισμού (όπως συρίγγια που διαρκούν πολλές δεκαετίες) μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του πρωκτού. Οι αιμορροίδες δεν προκαλούν καρκίνο στον πρωκτό. Η συχνότητα του καρκίνου του πρωκτού στους ομοφυλόφιλους (MSM) είναι παρόμοια με την συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας πριν την χρήση του τεστ Παπανικολάου.

Ο καρκίνος του πρωκτού δεν εμφανίζεται ξαφνικά. Για αρκετό διάστημα προηγούνται προκαρκινικές αλλοιώσεις που προκαλούνται από τον ιό HPV (πρωκτική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία- δυσπλασία). Οι αλλοιώσεις αυτές είναι δύο βαθμών βαρύτητας: χαμηλόβαθμη-LGAIN και υψηλόβαθμη- HGAIN. Οι αλλοιώσεις αυτές μπορούν να διαγνωσθούν με απλή κυτταρολογική εξέταση (τεστ Παπανικολάου) σε άτομα υψηλού κινδύνου. Εάν η κυτταρολογική εξέταση αποβεί θετική πρέπει να γίνει πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας (High resolution anoscopy), η οποία εντοπίζει τις προκαρκινικές αλλοιώσεις (δυσπλασία- HGAIN).

Οι προκαρκινικές αλλοιώσιες (δυσπλασία υψηλού βαθμού-HGAIN) θεραπεύονται στο πρωκτολογικό ιατρείο με καυτηριασμό. Σε περίπτωση που έχουν εξελιχθεί σε διηθητικό καρκίνωμα, τοτε πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά ή να γίνει συνδυασμένη ακτινο-χημειοθεραπεία.

Εικόνες ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων – high resolution anoscopy

Εικόνες δυσπλασιών λόγω HPV

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube

Gay friendly Σχετικά Video