• GR
  • EN
  • Sq
  • Tr

Dysplasia në pasdalje (anus) për shkak të HPV

Një shfaqie tjetër e infeksionit me virusin e lythave gjenitale në anus, (veçanërisht disa nëntipe sulmuese), është dysplasia e lëkurës dhe e gjendjeve precancerous. Qëndrimi afatgjatë i HPV në anus mund të shkaktojë dysplasi. Tipet e rrezikshme mund të shkaktojnë precancerous ndryshime të cilat karakterizohen si dysplasi – neoplasi e lartë intraepiteliale (HGAIN). 10 – 15% e ndryshimeve (HGAIN) zhvillohen në kancer brenda 3-5 vitesh. Te seropozitivët, eliminimi i virusit  është mëi vështirë dhe infeksioni më sulmues, sepse imuniteti është më i dobët. Përdorimi i ilaçeve antiretrovirale nuk mbron shfaqien e dysplasisë dhe kancerit anal. Të tjerë nëntipe shkaktojnë banesë precancerous të transformuar.

Dysplasitë e shkallës së ulët (LGAIN), janë të parrezikshme dhe nuk zhvillohen në kancer. Dysplasitë e shkallës së lartë (HGAIN) zhvillohen në kancer anal dhe për këtë arsye duhet të përballohen me mënyrën e duhur me djegie – dizifektim. Sëmundja Bowen në anus, përbën formën më të lartë të dysplasisë në lëkurën perianale.

Disa nëntipe të HPV që grupohen në DNA të qelizës – pritëse, shkaktojnë angiogenesis të rritur dhe dëmtime të sheshta të cilat karakterizohen si qeliza displastike dhe enë gjaku anormale. Këto dëmtime mund të zhvillohen në neoplazi intraepiteliale dhe si përfundim në infiltrim të karcinomës qelizore squamous.

admin-ajax (5)

Infekton virusi HPV zorrën? Nevojitet kolonoskopi?

Virusi HPV inokulohet në qelizat squamous të lëkurës. Në lëkurë, përreth zones anale, egziston lokalizimi lythave gjenitale në rast infeksioni me virusin. Virusi HPV nuk mundet të infektojë qelizat cilindrike të zorrës. Kjo ka si rezultat që  infeksioni me virusin HPV të mos shtrihet në shkallë më të madhe se 5-6 cm nga hyrja e unazës anale drejt zorrës. Nuk ka nevojë për kolonoskopi që të zbulohet infektimi prej virusit HPV.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

proctologist1-250x160