Virusi HPV në anus

Virusi human papilloma (HPV)  është një virus epitelial në shumë dimesione i cili infekton epitel squamous. Infektimi me virusin në anus, nuk është i rrallë (përbën infeksionin më të shpeshtë të transmetueshëm nëpërmjet rrugëve seksuale) dhe shpesh ndodh me më tepër se një tip HPV. Egzistojnë rreth 150 tipe të HPV, 40 nëntipe të këtij virusi që infektojnë organet gjenitale dhe zonat e ndryshimit të epitel squamous të lëkurës në epitel-in cilindrik të tretjes dhe të tubit urogjenital. Zakonisht, imuniteti organizmit  të shëndetshëm arrin të pengojë virusin HPV. Kjo varet dhe nga tipi i virusit. Në anus, virusi mund të mbetet  jo-aktiv, veçanërisht nëse egziston imunitet qelizor i kënaqshëm. Në rast të kundërt, virusi depërton brenda qelizave, shumëzohet dhe shkakton dëmtime papiloma exophysic (papilloma – lythat). Karakteristike janë qelizat me anomali të gjerë halos perinuclear (koilocyte). Disa nëntipe HPV zhduken më rrallë. Është vërtetuar se virusi mund zhduket nga zona e anus mbas 1- 3 vjet.

Në epitelial, virusi vendoset te keratinocytes dhe në veçanti  te qelizat e membranës bazë në pjesët  ku ka trauma të vogla. Zonat e transformimit midis squamous dhe epitel cilindrik   janë të paqëndrueshme dhe më të prekshme nga infeksioni. Disa nëntipe onkogjenike të virusit HPV (16, 18, 33, 35 etj) grupohen në DNA e qelizave strehuese duke krijuar banesë precancerous dëmtime të cilat mund të zhvillohen në karcinom të qelizave squamous. Dëmtimi precancerous më i njohur që shkakton HPV është kanceri i qafës së mitrës. Virusi HPV shkakton tumor të penisit , në anus,  në laring, të kavitetit oral dhe bajameve. Gjithashtu, gjendet shpesh në kancerin e mushkërisë. Referohet se përfshihet dhe në kancerin e gjirit.

Virusi HPV është një virus i shpeshtë dhe infekton rreth 80% të popullsisë aktive seksualisht. Virusi është gjendur në 12-24% të meshkujve që s’kanë mardhënie seksi anal dhe në 27-50% te femrat. Te homoseksualët frekuenca e infektimit në anus prej HPV është mjaft e lartë, rreth (60%), ndërsa infektimi në anus te straight në përqindje deri në 15%. Te meshkujt me  HIV – seropozitivë përqindja arrin 90% akoma dhe kur nuk egzistojnë mardhënie seksi anal. Virusi gjendet në zonën e anus dhe te lesbiket. Ky infektim, shpesh nuk përcaktohet klinikisht (nuk perceptohet lehtë nga simptomat) dhe duhet të bëhen analiza të veçanta.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinyoutube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

papiloma-virus-hpv-papillomavirus-what-you-should-know-about-viru_0-250x278-250x160