Λίγα λόγια για την περιοχή του πρωκτού

Ο πρωκτός είναι το τελευταίο τμήμα του εντέρου και ελέγχει τα κόπρανα με δυο σφιγκτήρες. Ο πρωκτός έχει πολλά αισθητικά νεύρα, μεγάλη αιμάτωση και έρχεται σε επαφή με πολλά μικρόβια. Ο πρωκτός συχνά ταλαιπωρείται από λάθος συνήθειες διατήρησης ή αποβολής των κοπράνων και μολύνεται από μικρόβια και ιούς.

Παθήσεις Πρωκτού: Ποια Είναι Τα Συχνότερα Νοσήματα Πρωκτού

Οι αιμορροΐδες, οι φλεγμονές (συρίγγιο πρωκτού – απόστημα πρωκτού), η ραγάδα του πρωκτού, τα κονδυλώματα και η μόλυνση με τον ιό HPV, η κύστη κόκκυγος και η φαγούρα αποτελούν τις συχνότερες παθήσεις. Οι ενοχλήσεις στον πρωκτό καταστρέφουν την  ποιότητα ζωής των ανθρώπων, αλλά και αντίστροφά τα ενοχλήματα στον πρωκτό πολλαπλασιάζονται από το άγχος.

Κυριότερα Συμπτώματα Νοσημάτων Πρωκτού

Τα συμπτώματα και τα ενοχλήματα από την περιοχή του πρωκτού που προσέχουμε είναι το αίμα στον πρωκτό κατά την αφόδευση που πρέπει να διερευνηθεί πολύ καλά, γιατί μπορεί να πρόκειται για αιμορροΐδες ή καρκίνο του πρωκτού, οι διογκώσεις μπορεί να είναι αιμορροΐδες, άνευ σημασίας ή καρκίνος, ο πόνος πρωκτού συνέχεια ή μετά την αφόδευση δείχνει ραγάδα του πρωκτού, η φαγούρα συχνά οφείλεται σε υπερβολική καθαριότητα. Το τσούξιμο πρωκτού, η διόγκωση και η εκροή υγρών πρέπει να ελέγχονται εξονυχιστικά. Το συρίγγιο και το απόστημα προκαλούν πόνο, φλεγμονή και διόγκωση. Τα κονδυλώματα προκαλούν μικρές ή μεγάλες διογκώσεις και ο ιός των κονδυλωμάτων HPV  μπορεί να προκαλέσει δυσπλασίες και καρκίνο.

Παθήσεις Πρωκτού: Χειρουργική & Μη-Χειρουργική Αντιμετώπιση – Εξειδικευμένη Θεραπεία

Οι παθήσεις του πρωκτού αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένους πρωκτολόγους χειρούργους που εφαρμόζουν όλη την γκάμα των τεχνικών. Οι παθήσεις έχουν διαφορετική μορφή και βαρύτητα και πρέπει να εφαρμόζεται η τεχνική που ταιριάζει περισσότερο. Πολύ συχνά η αντιμετώπιση των παθήσεων του πρωκτού δεν χρειάζεται χειρουργείο αλλά υπομονή και σωστές τακτικές υγιεινής και αφόδευσης. Υπάρχουν και απλές μέθοδοι όπως botox ή περίδεση που δεν χρειάζονται αναισθησία.

Οι μικρές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν στο ιατρείο χωρίς εισαγωγή στο νοσοκομείο. Η αντιμετώπιση των παθήσεων του πρωκτού την τελευταία δεκαπενταετία έχει εξελιχθεί σημαντικά με καινούργιες τεχνικές. Τελευταίως χρησιμοποιούνται τεχνικές όπως οι υπέρηχοι, το laser και τα μοσχεύματα. Ο σκοπός είναι η αντιμετώπιση χωρίς πόνο, λιγότερο τραυματικές μέθοδοι, και γρηγορότερη επούλωση. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι για τις καινούργιες τεχνικές στην αρχή υπάρχει ενθουσιασμός, αλλά αργότερα γίνεται αντιληπτό ότι αποτυχαίνουν καμιά φορά.

Οι καινούργιες τεχνικές αποτελούν όχημα διαφήμισης από πολλούς πρωκτολόγους οι οποίοι αποκρύπτουν τα ποσοστά αποτυχίας. Για τον λόγο αυτό συνιστούμε θερμά και ειλικρινά στους ασθενείς να μην αποφασίζουν μόνοι τους τον τρόπο που θα θεραπευθούν, Καλύτερα θα ήταν να αποκτήσουν σχέση εμπιστοσύνης με τον πρωκτολόγο – χειρουργό τους και να τον αφήσουν με την εμπειρία του να τους θεραπεύσει όπως εκείνος καλύτερα γνωρίζει. Συχνά εμφανίζεται το φαινόμενο άλλα να υπόσχονται διάφοροι θαυματοποιοί πρωκτολόγοι προεγχειρητικά και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις να εφαρμόζουν τελικά στην πράξη.

Γιατί ξεχωρίζουμε

Εμείς εφαρμόζουμε τεχνικές οι οποίες έχουν δοκιμασθεί στο εξωτερικό. Μια λανθασμένη χειρουργική επέμβαση στον πρωκτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως καταστροφή των σφιγκτήρων ή του δέρματος που δύσκολα θεραπεύονται.

Προεγχειρητική διαδικασία: Πρωκτοσκόπηση – Ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα

Η προεγχειρητική διερεύνηση των παθήσεων του πρωκτού πρέπει να είναι πλήρης. Εμείς μετά από προεγχειρητική διερεύνηση με υψηλής ευκρίνειας πρωκτοσκόπηση και τρισδιάστατο ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα, συζητάμε όλα τα υπέρ και κατά μιας επέμβασης σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία και μελέτες και με πλήρη εμπιστοσύνη αποφασίζουμε μαζί με τον ασθενή την χειρουργική τεχνική.