Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αφόδευσης;
Μοντέρνα ή τούρκικη τουαλέτα;
Πολύς κόσμος το εφαρμόζει από ένστικτο αλλά και πρόσφατες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι ο φυσιολογικός τρόπος αφόδευσης είναι σε βαθύ κάθισμα squat ή σε τούρκικη τουαλέτα. Η χρήση της σύγχρονης τουαλέτας μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, ουρολοιμώξεις και άλλες παθήσεις στην ευαίσθητη περιοχή του περινέου (κόλπος, ουρήθρα, πρωκτός).
Η αφόδευση σε βαθιά καθιστική θέση (squat) με μία κλίση σε γωνία 350 συνηθίζεται στα μικρά παιδιά και είναι πολύ κοινή στους πληθυσμούς της Ασίας. Ο περισσότερό εκλεπτυσμένος αλλά λανθασμένος τρόπος αφόδευσης σε τουαλέτες δυτικού τύπου σε γωνία 900 επινοήθηκε από τον Harington για την Βασίλισσα Ελισάβετ Α’ το 1596. Εχουν όμως χρησιμοποιηθεί στους αρχαίους χρόνους ήδη από την Μινωική εποχή.
Με την αφόδευση σε βαθύ κάθισμα:
- Η μάζα του κορμού και η βαρύτητα συμπιέζουν με φυσικό τρόπο το παχύ έντερο.
- Η ελαφριά πίεση από το διάφραγμα αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση και διευκολύνει τη δράση των κοιλιακών μυών.
- Η γωνία μεταξύ πρωκτού και παχέος εντέρου μικραίνει και διευκολύνεται η αποβολή των κοπράνων.
- Η μείωση της πίεσης μέσα στο έντερο προλαβαίνει την ορθοκήλη (χαλάρωση μεταξύ εντέρου και κόλπου) σε γυναίκες με δυσκοιλιότητα.
- Έχουμε αποτελεσματικότερη κένωση της ουροδόχου κύστης. Το βαθύ κάθισμα, σύμφωνα με κινέζους επιστήμονες, προτιμάται από το γυναικείο πληθυσμό σε συντριπτικό ποσοστό (90%).
- Η εκκολπωμάτωση (σακοειδείς προσεκβολές στο εσωτερικό του εντέρου) και οι αιμορροΐδες σχεδόν απουσιάζουν στους πληθυσμούς που χρησιμοποιούν το βαθύ κάθισμα.
Με τη χρήση της σύγχρονης τουαλέτας:
- H ποσότητα κοπράνων που αποβάλλεται κάθε φορά είναι μικρότερη από ό,τι θα αποβαλλόταν με την υιοθέτηση του βαθέος καθίσματος.
- Η κάμψη των ισχίων, μειώνει την συστροφή των εντερικών καμπών και τελικά χρειάζεται λιγότερη πίεση για την κένωση του παχέος εντέρου.
- Η πίεση κατά την προσπάθεια αφόδευσης επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά επεισόδια ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Έτσι, εμφανίστηκε η ανάγκη για διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να καταστεί η τουαλέτα του 21ου αιώνα εύχρηστη και ταυτόχρονα αβλαβής για την ανθρώπινη υγεία. Μια από τις εφευρέσεις αυτές είναι και το “squattypotty” που μπορεί να περιγραφεί σαν ένα σκαμνάκι πάνω στο οποίο τοποθετούνται τα κάτω άκρα κατά τη διάρκεια της αφόδευσης. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η κάμψη των ισχίων και μειώνεται η γωνία του κορμού με τους μηρούς.
Λύσεις στο πρόβλημα
Τη συγκεκριμένη πατέντα υιοθέτησαν σταδιακά και άλλες γνωστές εταιρείες που επενδύουν στον τομέα των ειδών υγιεινής. Εμείς απλά μπορούμε να βάλουμε ένα κάθισμα κάτω από τα πόδια μας όταν καθόμαστε στην τουαλέτα.
Βιβλιογραφία
- Rane, Ajay (2011). Does posture affect micturition? PhD thesis James Cook University.
- Rad, Saeed. Impact of ethnic habits on defecographic measurements Arch Iranian Med 2002; 5 (2): 115-117
- Melda Genç. The evolution of toilets and its current state. Phd thesis. Orta Dogu Universitesi. 2009
- Sikirov Dov. Comparison of Straining During Defecation in Three Positions Results and Implications for Human Health Digestive Diseases and Sciences, Vol. 48, No. 7 (July 2003), pp. 1201–1205