Πού υπερέχει το Πρωκτολογικό Ιατρείο μας;

  • Στο ιατρείο χρησιμοποιούμε για την διάγνωση της κύστης κόκκυγος την πλήρη χαρτογράφηση.
  • Εχουμε καταργήσει τις παλιές μεθόδους θεραπείας και χρησιμοποιούμε όλες τις πρωτοποριακές μεθόδους  (Silac- Laser, Epsit και Laser CO2) χωρις καμία εγχειρητική τομή.
  • Οι ασθενεις επανέρχονται αμέσως στις συνηθισμένες δραστηριότητες τους.
  • Οι μικρές και μεσαίου βαθμού κύστεις κόκκυγος αντιμετωπίζονται χωρις καμία νάρκωση ή μέθη με τοπικές απλές μεθόδους.  
  • Μπορούμε να χρησιμοιήσουμε τις μεθόδους αυτές επειδή έχουμε στην διάθεση μας πλήρη χαρτογράφηση της κύστης και κατέχουμε όλο τον απαραίτητο διαγνωστικό και τεχνικό εξοπλισμό.

Κύστη Κόκκυγος (Κόκκυγα): Τί είναι;

Η κύστη κόγγυγα είναι μια κύστη στο τέλος της σπονδυλικής στήλης (ουρά). Την καταλαβαίνουμε σε περίπτωση μόλυνσης και φλεγμονής, με πόνο και εκροή υγρού.

Η κύστη στον κόκκυγα εμφανίζεται συνήθως σε άνδρες νεαρής ηλικίας με πολλές τρίχες. Τα καθιστικά επαγγέλματα (σαν παράδειγμα οι οδηγοί και οι δουλειές γραφείου) μπορεί να επιδεινώσουν την πάθηση. Μπορεί όμως να εμφανισθεί και σε άλλα άτομα. Η κύστη στον κόκκυγα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα περιεδρικά συρίγγια. Χαρακτηριστικό της κύστης κόκκυγος είναι ότι περιέχουν τρίχες. Η αφαίρεση των τριχών μπορεί από μόνη της να θεραπεύσει την κύστη χωρίς χειρουργείο.

Κύστη Κόκκυγος (Κόκκυγα): Ποια είναι τα σημαντικότερα αίτια;

Επειδή μέσα στην κύστη κόκκυγα ανευρίσκονται συχνά τρίχες, πιστεύεται ότι προκαλείται από την διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα. Η μέση γραμμή του γλουτού είναι πολύ λεπτή και σχίζεται εύκολα από τις πλάγιες δυνάμεις που είναι μεγαλύτερες σε παχύσαρκους.

Ως αποτέλεσμα διεισδύουν ευκολότερα οι τρίχες και προκαλείται φλεγμονή. Υπάρχει και η άποψη ότι πρόκειται για τρίχες που έχουν παγιδευτεί μέσα στο δέρμα από την παιδική ή εμβρυική ηλικία.

Άλλη αιτία της κύστης κόκκυγα είναι η πυώδης ιδρωταδενίτιδα που προκαλεί φλεγμονές στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό και σε άλλα σημεία του οργανισμού, και συχνά συνδυάζεται με ακμή. Η πυώδης ιδρωταδενίτιδα είναι πολύ συχνότερη στους καπνιστές.

Κύστη Κόκκυγος: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Πολλές φορές η κύση κόκκυγα δεν προκαλεί συμπτώματα και ο ασθενής δεν την καταλαβαίνει ή την συνηθίζει. Ο ασθενής μπορεί να δει μια η περισσότερες τρυπούλες στο σημείο, από τις οποίες μάλιστα τρέχει και υγρό και συχνά φαίνονται τρίχες.

Εάν δημιουργηθεί φλεγμονή με πύον (απόστημα), τότε έχουμε πόνο ειδικά τις στιγμές που ο ασθενής προσπαθεί να καθίσει. Εάν επιδεινωθεί η κατάσταση και μεγαλώσει το απόστημα που περιέχει μεγάλη ποσότητα πύου, τότε έχουμε πολύ έντονο πόνο και πυρετό. Αυτό χρειάζεται επείγουσα διάνοιξη από χειρούργο, κάτι που είναι εφικτό στο ιατρείο και μπορεί να γίνει με laser CO2. To laser διοδίου δεν βοηθά στην περίπτωση αυτή.

Εάν η κύστη ανόξει από μόνη της, τότε αδειάζει το πύον και ο ασθενής ανακουφίζεται προσωρινά, αλλά τρέχει συνέχεια υγρό από το στόμιο. Η κύστη μπορεί να επουλωθεί αλλά συχνά επανεμφανίζεται. Οι άνθρωποι που έχουν πολλά χρόνια μια κύστη κόκκυγα, αναφέρουν απλά μία διόγκωση η οποία ορισμένες στιγμές πονάει ή μπορεί να τρέχει υγρό.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;

Κύστη Κόκκυγος: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της κύστης κόκκυγα γίνεται εύκολα με την κλινική εξέταση. Υπάρχει μία διόγκωση στην περιοχή του κόκκυγα και μία οπή από τη οποία τρέχει υγρό. Πολλές φορές υπάρχει και η κεντρική οπή μέσα στην οποία έχουνε εισέλθει τρίχες. Σε περίπτωση που έχουν υπάρξει πολλές φλεγμονές, υπάρχουν ουλές και δυσμορφία. Πολλές φορές όμως υπάρχει σκέτη ενόχληση χωρίς να υπάρχει τίποτε αντιληπτό οπτικά ή με την ψηλάφηση. Στην περίπτωση αυτή το υπερηχογράφημα βγάζει την διάγνωση χωρίς αμφιβολίες.

Εάν παρουσιάζεται μία επώδυνη διόγκωση στην περιοχή του κόκκυγα, η διάγνωση κύστης κοκκυγος με απόστημα είναι χωρίς καμία αμφιβολία. Συχνά υπάρχει πόνος χωρίς διόγκωση. Τότε πρέπει να διερευνηθεί υπερηχοτομογραφικά γιατί συχνά υπάρχει φλεγμαίνουσα κύστη που δεν γίνεται αντιληπτή στην εξέταση με το χέρι.

Στην βιβλιογραφία αναφέρονται περισσότεροι από οκτώ τρόποι κατάταξης της κύστης κόκκυγος. Οι κατατάξεις ενδεχομένως βοηθούν στην θεραπευτική αντιμετώπιση όταν δεν υπάρχει εμπειρία. Η υπερηχοτομογραφική διερεύνηση παρέχει όλες τια απαραίτητες πληροφορίες και η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με την μορφή της κύστης και τις ιδαιτερότητες της περίπτωσης.

Εάν στο ιστορικό αναφέρονται αποστήματα, ακμή, σπυράκια στους γλουτούς ή στην πλάτη, στα μαλλιά ή πίσω από τα αυτιά, τότε θα πρέπει να σκεφθούμε την ιδρωταδενίτιδα. Η ιδρωταδενίτιδα (νόσος Verneuil) είναι πιθανή διάγνωση εάν η φλεγμονή είναι σε περίεργη θέση ή εάν υπάρχει επέκταση προς τον πρωκτό. Η νόσος Verneuil είναι κατά πολύ συχνότερη στους καπνιστές.

Η έκταση της φλεγμονής μπορεί να διαπιστωθεί με διερεύνηση με εάν εργαλείο που λέγεται μήλη. Αυτό έχει αντικατασταθεί με την υπερηχοτομογραφική χαρτογράφηση. Εάν η φλεγμονή επεκτείνεται προς τον πρωκτό, τότε το ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα θα μας δείξει εάν η κύστη κόκκυγα συνδέεται με πρωκτικό συρίγγιο.

Κύστη Κόκκυγος (Κόκκυγα): Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;

Κάθε παρέμβαση σχεδιάζεται ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται η κύστη κόκκυγα. Οι απλές κύστες κόκκυγος δεν χρειάζονται απαραίτητα θεραπεία μόνο παρακολούθηση. Συνίσταται να αποφεύγεται το πέσιμο πάνω στους γλουτούς. Βασική προϋπόθεση για την οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι η αφαίρεση των τριχών γύρω και μέσα από την κύστη κόκκυγος

Οι νέες πρωτοποριακές επεμβάσεις με ελάχιστο τραυματισμό μπορούν εύκολα και συχνά να πραγματοποιηθούν χωρίς μέθη ή γενική αναισθησία, αλλά μόνον με τοπική αναισθησία όπως στων οδοντίατρων. Καμία φορά, αρκεί η αφαίρεση τριχών για πλήρη θεραπεία. Τρεις είναι οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες για την αναίμακτη θεραπεία της κύστης κόκκυγος. Ο συνδυασμός δυο από τις τρεις αλλά καμιά φορά και οι τρεις ταυτόχρονα, δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι θεραπείες αυτές είναι οι Laser CO2VAAFT- EPSIT και Laser Silac.

Η προεγχειρητική διερεύνιση με υπερηχογραφημα ειναι απαραίτητη για την πλήρη χαρτογράφηση της βλάβης και σχεδιασμό της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Συντηρητικές απλές θεραπείες

Στις πιο μικρές κύστες που δεν φλεγμαίνουν, μια προσωρινή λύση είναι να απομακρύνουμε με μια λαβίδα τις τρίχες που έχουν μπει μέσα και έπειτα ο ασθενής να ξεκινήσει συνεδρίες αποτρίχωσης της περιοχής με laser ώστε να μην επανεμφανιστεί το πρόβλημα.  Η πλήρης αφαιρεση των τριχών με λαβίδα μπορεί να λύσει μόνιμα το πρόβλημα χωρις επέμβαση. Εάν παραμένουν τρίχες μεσα στην κύστη, τοτε η κύστη δεν πρόκειται να επουλωθει ολοκληρωτικά.

Το υπερηχοτομογραφημα δείχνει χαρακτηριστικά την ύπαρξη τριχών μεσα στην κύστη. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί θα αποφασισθεί μετά από υπερηχοτομογραφική διερεύνηση της κύστης κόκκυγος. Ορισμένες περιπτώσεις κύστης κόκκυγος μπορούν να γίνονυ καλά με καλή περιποίηση χωρίς καμία παρέμβαση. Είναι αλήθεια ότι δεν χρειάζονται όλες οι περιπτώσεις χειρουργείο. Οι περισσότεροι με κύστη κόκκυγος δεν έχουν χειρουργηθεί ποτέ και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Η αποτρίχωση στον κόκκυγα έχει προληπτικό χαρακτήρα μιας και οι τρίχες εκεί είναι πιθανόν να προκαλέσουν και πάλι τα ίδια προβλήματα στο μέλλον. Δεν χρειάζονται όλες οι κύστεις κοκκυγα χειρουργείο και σε πολλές περιπτώσεις αρκεί το ξύρισμα, η σωστή καθαριότητα, η συχνή υπερηχοτομογραφική παρακολούθηση και η αφαίρεση των τριχών. Το υπερηχογραφημα θα διαγνώσει εάν αφαιρέθηκαν όλες οι τρίχες. Εάν μία κύστη κόκκυγος χρειάζεται χειρουργείο ή όχι αποφασίζεται μετά από υπερηχοτομογραφική διερεύνηση.

Εάν δεν γίνει αυτή η διερεύνηση, τοτε δεν αποκλείεται η πιθανότητα ιδρωταδενίτιδας και ατελούς θεραπείας της κύστης ακόμη και υπερβολικής θεραπείας σε περιπτώσεις που δεν χρειάζεται χειρουργείο. Η έγχυση φαινόλης μέσα στην κύστη θεραπεύει σε ένα σημαντικό ποσοστό τις κύστεις με μικρό βάθος. Η μέθοδος αυτή δεν χρησιμοποιείται από πολλούς χειρουργούς επειδή είναι απλή χωρίς επιδείξεις και περίπλοκα μηχανήματα.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;

Κύστη Κόκκυγος: Θεραπεία με Laser

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται με καλά αποτελέσματα η μέθοδος του χειρουργικού laser CO2 ή του laser διοδίου (Filac) η οποία διαφημίζεται από τους περισσότερους χειρούργους ειδκά για το γεγονός ότι δεν αφήνει μεγάλες τομές ή ουλές. Καμιά φορά η εγχείρηση πρέπει να επανλυφθεί. Κατά την διάρκεια του χειρουργείου πρέπει να γίνει προσεκτική αφαίρεση των τριχών που βρίσκονται εγκλωβισμένες μέσα στην κύστη. Αυτές μπορεί να διαγνωσθούν υπερηχοτομογραφικά πριν το χειρουργείο.

Η μέθοδος χρησιμοποιείται όταν επιθυμούμε ταχεία ανάρρωση με καλά αισθητικά αποτελέσματα. Στις πριπτώσεις αυτές μπορεί να συνδιασθεί ταυτόχρονα με την EPSIT και laser CO2. Το αποτέλεσμα του συνδυασμού είναι άριστο αισθητικά και λειτουργικά.

Η μέθοδος Laser CO2

Το laser διοξειδίου CO2 είναι μία άριστη φωτοθερμική μέθοδος καθαρισμού και αναίμακτης διατομής. Το laser CO2 με 10,600 nm στοχεύει τα μόρια του νερού στους ιστούς με αποτέλεσμα να χορηγείται ελάχιστη ενέργεια με μηδαμινή κάκωση των ιστών. Έχει αντιμετωπίσει το νυστέρι και την διαθερμία ολοκληρωτικά, ειδικά στις περιοχές όπου το τραύμα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί. Τα αποτελέσματα των παραπάνω πλεονεκτημάτων του laser διοξειδίου CO2 είναι ελάχιστη αιμορραγία, ελάχιστη μόλυνση και μηδέν μετεγχειρητικό οίδημα. Χρησιμοποιείται στην πρωκτολογία ευρύτατα, όπως και στο πρωκτολογικό ιατρείο μας.

Η μέθοδος Laser Silac

Η νεωτερική μέθοδος Silac δρά κάτω από το δέρμα χωρίς να προκαλεί ποιαδήποτε διατομή. Χρησιμοποιεί το laser διοδίου με φάσμα τα 810 nm που στοχεύει αποκλειστικά στα μόρια της αιμοσφαιρίνης και ποκαλεί νεαροποίηση και μερική σύγκλειση των συριγγίων. Πρέπει να προηγηθεί επιμελής καθαρισμός των πόρων.

Η μέθοδος Epsit

Η ενδοσκοπική μέθοδος EPSIT συνίσταται στην διερεύνιση των συριγγίων με ενδοσκοπική οπτική κάμερα. Με ελάχιστη αναισθησία, εισάγεται η κάμερα στον πόρο. Μέσω των καναλιών εργασίας του ενδοσκοπίου γίνεται αφαίρεση των τριχών και υπολειμματικών ιστών και γίνεται εντοπισμένος καυτηριασμός υπό όραση σε αντίθεση με την Silac. Αυτή η μέθοδος μπορεί να συμπληρωθεί, μετά την αφαίρεση της κάμερας με την επέμβαση Silac. Τα αποτελέσματα του συνδυασμού των δυο τεχνικών είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Χειρουργική (Ανοιχτή) Αντιμετώπιση & Ολική Αφαίρεση Κύστης Κόκκυγα

Οι ακρωτηριαστικές μέθοδοι τείνουν να εξαφανισθούν. Η κλειστή μέθοδος (αφαίρεση και συρραφή της τομής δεν συνίσταται), η ημίκλειστη και ανοιχτή (προτιμάται όταν υπάρχει συρίγγιο στην περιοχή) όπου δεν γίνονται καθόλου ράμματα και το τραύμα μένει ανοιχτό. Η μαρσιμοποίηση είναι μια συντηρητική παραλλαγή της ανοιχτής μεθόδου.

Όλες αυτές τείνουν να καταργηθούν και έχουν αντικατασταθεί από μία καλή διάνοιξη με laser CO2 ή laser διοδίου Silac ή μέθοδος EPSIT. Καμιά φορά μπορεί να χρειασθεί να γίνει συνδυασμός των δύο ή και των τριών για ένα αποτέλεσμα άριστο αισθητικά και λειτουργικά.

Ωστόσο, τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενής πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί πριν επιλέξουν οποιαδήποτε μέθοδο. Πολλές φορές οι χειρουργοί διαφημίζουν μία πολυδιαφημισμένη μέθοδο στην προσπάθειά τους να ξεχωρίσουν.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;

Συχνές ερωτήσεις για την κύστη κόκκυγα

Κύστη κόκκυγα: Υπάρχει θεραπεία χωρίς χειρουργείο;

Ορισμενες περιπτώσεις κύστης κοκκυγος αυτοθεραπεύονται. Οριστική θεραπευτική λύση υπάρχει με τη χειρουργική διάνοιξη και την ολική αφαίρεση της κύστης ειδικά σε ασθενείς που ταλαιπωρούνται για πολλά χρόνια. Επίσης, τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται με καλά αποτελέσματα και η μέθοδος του χειρουργικού laser (Filac) η οποία δεν αφήνει μεγάλες τομές ή ουλές. Πολλές κύστεις κόκκυα πάνε πολύ καλά χωρίς χειρουργείο. απαραίτητη προυπόθεση ειναι η σωστή καθαριότητα και ηα φαίρεση των τριχών με laser.

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης για την κύστη κόκκυγα;

Όχι, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα. Υπάρχουν όμως κάποιες πρακτικές που βοηθούν όπως είναι η άθληση, ο περιορισμός της καθιστικής ζωής, η προληπτική αποτρίχωση της περιοχής, η απώλεια περιττών κιλών, η μη χρήση σφιχτών ρούχων και εσωρούχων και η διατήρηση της υγιεινής της περιοχής του κόκκυγα. ενδεχομένως το κάπνισμα αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα.

Χειρουργός Πρωκτολόγος Απόστολος Σταματιάδης


Ο Χειρουργός Πρωκτολόγος Απόστολος Σταματιάδης είναι ιδρυτής του “ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ”, του αρτιότερου πρωκτολογικού ιατρείο της ΝΑ Ευρώπης, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για τη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του πρωκτού.