Κύστη Κόκκυγα

You are here:

Γράφει ο Δρ. Απόστολος Σταματιάδης Χειρουργός – Πρωκτολόγος

Κύστη κόκκυγος (κόκκυγα): Γενικές πληροφορίες

Η κύστη κόκκυγα εμφανίζεται στο κατώτερο σημείο της σπονδυλικής στήλης, στην περιοχή που ονομάζουμε «ουρά» και προκαλεί μια εσωτερική φλεγμονή που συχνά διαρκεί πολλά χρόνια. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα εσωτερικό σκίσιμο ή άνοιγμα του δέρματος (τούνελ) που πολλές φορές δίνει την εντύπωση πως το δέρμα εκεί είναι κούφιο. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να δει μια ή περισσότερες τρυπούλες στο σημείο, από τις οποίες μάλιστα τρέχει και υγρό.

Η κύστη στον κόκκυγα εμφανίζεται συνήθως σε νεότερους ανθρώπους παρά στους ηλικιωμένους, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνδρες.

Επίσης, οι άνθρωποι αυτοί είναι συχνά παχύσαρκοι και έχουν πάρα πολλές τρίχες στην «ουρά» της σπονδυλικής στήλης (είναι δασύτριχοι). Διάφορα καθιστικά επαγγέλματα, όπως αυτά που απαιτούν πολλές ώρες οδήγησης και οι δουλειές γραφείου φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσουν ή να βοηθήσουν στη δημιουργία της κύστης κόκκυγα. Η κύστη στον κόκκυγα συχνά παρομοιάζεται με τα περιεδρικά συρίγγια μιας και εμφανίζουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Κύστη Κόκκυγος: Αίτια

Οι λόγοι που εμφανίζεται μια κύστη κόκκυγα μέχρι και σήμερα δεν είναι εντελώς ξεκάθαροι. Παλιότερα, υπήρχε η άποψη ότι η εμφάνιση της κύστης σχετίζεται κυρίως με γενετικά και κληρονομικά χαρακτηριστικά. Μετά από χρόνια παρατήρησης και ερευνών διαπιστώθηκε ότι διάφοροι παράγοντες και συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν ή να χειροτερεύσουν την πάθηση. Πλέον, γνωρίζουμε καλά ότι οι τρίχες της περιοχής παίζουν σίγουρα αρνητικό ρόλο καθώς όπως γυρίζουν προς το δέρμα, διεισδύουν σε αυτό τρυπώντας το και προκαλώντας τελικά τη φλεγμονή.

Συνήθως, κατά τη χειρουργική διάνοιξη μιας κύστης θα βρούμε μια μεγάλη ποσότητα τριχών που έχουν φωλιάσει εκεί δημιουργώντας επιμόλυνση. Η έντονη τριχοφυΐα όμως δεν είναι το μόνο θέμα. Οι άνθρωποι που έχουν πολλά περιττά κιλά και κάνουν μία έντονη καθιστική ζωή έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει γιατί στο σημείο αυτό σε καθιστή θέση η πίεση που προκαλείται από τις πλάγιες δυνάμεις μπορεί να σκίσει το δέρμα. Όταν μάλιστα η πίεση αυτή συνδυάζεται και με την τριβή των γλουτών που ασκούνται στο κάθισμα, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Ο ερεθισμός της περιοχής από όλα τα παραπάνω συμβάλλει και αυτός με τη σειρά του στην επιδείνωση του προβλήματος.

Κύστη Κόκκυγος: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της πάθησης σχετίζονται με την κατάσταση ή το στάδιο που βρίσκεται η κύστη κόκκυγα κάθε φορά. Πολλές φορές δεν προκαλεί συμπτώματα για πολλά χρόνια και ο ασθενής δεν την καταλαβαίνει ή την συνηθίζει. Όταν έχει δημιουργηθεί ένα απόστημα εκεί, τότε η κύστη βρίσκεται στην οξεία φάση της και τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι συνήθως ο πόνος-ειδικά τις στιγμές που ο ασθενής προσπαθεί να καθίσει, ο ερεθισμός, το κοκκίνισμα και η φαγούρα. Εάν η κύστη παροχετεύεται, υπάρχουν δηλαδή τρυπούλες από τις οποίες τρέχει υγρό (συνήθως μπορεί να είναι αίμα με πύον), τότε ο ασθενής μπορεί να βλέπει το εσώρουχο του λερωμένο.

Όταν όμως το απόστημα είναι κλειστό και μεγάλο (έχει πολύ πύον), τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και συνοδεύονται από κακουχία και πυρετό. Σε αυτή την περίπτωση, το απόστημα μπορεί να «σπάσει» και έπειτα να δημιουργηθεί ένα μόνιμο τούνελ κάτω από το δέρμα (συρίγγιο), το οποίο χρειάζεται ιατρική παρέμβαση για να γίνει καλά. Οι άνθρωποι που έχουν πολλά χρόνια μία κύστη κόκκυγα, αναφέρουν ότι υπάρχει ένα απλό φούσκωμα στην περιοχή το οποίο όμως όταν και αν βρεθεί σε οξεία φάση εμποδίζει τις κινήσεις τους. Ο πυρετός που είναι υψηλός και δεν υποχωρεί εύκολα είναι σημάδι ότι πρέπει να επισκεφτούμε κάποιο γιατρό. Αυτός αρχικά θα επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα (να φύγει η φλεγμονή) και μετά θα θεραπεύσει την κύστη. Καλό είναι οποιαδήποτε τελική θεραπεία να γίνεται αργότερα αφού πρώτα θεραπευθεί η φλεγμονή.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;

Κύστη Κόκκυγα: Θεραπεία

Υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας για την κύστη του κόκκυγα, όμως όλες έχουν χειρουργικά χαρακτηριστικά. Κάθε παρέμβαση σχεδιάζεται ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται η κύστη κόκκυγα.

Χειρουργείο & Καθαρισμός Τραύματος

Όταν υπάρχει ένα πολύ μεγάλο απόστημα που προκαλεί πόνο και πυρετό, αυτό που επείγει είναι να γίνει η χειρουργική διάνοιξη του και έπειτα ένας πολύ καλός καθαρισμός του τραύματος. Αυτό θα επιτρέψει στον ασθενή να ανακουφιστεί ενώ μάλλον είναι αναγκαίο να δοθεί ταυτόχρονα και κάποια αντιβίωση ώστε να μην υπάρξει επανεμφάνιση της μόλυνσης. Ωστόσο, τα αντιβιοτικά δεν λύνουν μόνιμα το πρόβλημα αλλά απλά το «κουκουλώνουν» μαλακώνοντας τα συμπτώματα.

Στις πιο μικρές κύστες που δεν φλεγμαίνουν, μια προσωρινή λύση είναι να απομακρύνουμε με μια λαβίδα τις τρίχες που έχουν μπει μέσα και έπειτα ο ασθενής να ξεκινήσει συνεδρίες αποτρίχωσης της περιοχής με laser ώστε να μην επανεμφανιστεί το πρόβλημα. Η αποτρίχωση στον κόκκυγα έχει προληπτικό χαρακτήρα μιας και οι τρίχες εκεί είναι πιθανόν να προκαλέσουν και πάλι τα ίδια προβλήματα στο μέλλον.

Χειρουργική (Ανοιχτή) Αντιμετώπιση & Ολική Αφαίρεση Κύστης Κόκκυγα

Οριστική λύση όμως υπάρχει μόνο με χειρουργική διάνοιξη και ολική αφαίρεση της κύστης ειδικά σε ασθενείς που ταλαιπωρούνται για πολλά χρόνια. Υπάρχουν 3 επιλογές για το χειρουργό: η κλειστή μέθοδος (συρραφή της τομής), η ημίκλειστη και η ανοιχτή (προτιμάται όταν υπάρχει συρίγγιο στην περιοχή) όπου δεν γίνονται καθόλου ράμματα και το τραύμα μένει ανοιχτό.

Στην τελευταία επιλογή χρειάζεται να γίνονται αλλαγές στο τραύμα για πολλές μέρες (τουλάχιστον 1 μήνα). Η επιστροφή στις δραστηριότητες των ασθενών είναι άμεση ειδικά όταν έχει επιλεγεί η ανοιχτή μέθοδος. Ένα από τα πλεονεκτήματα της ανοιχτής μεθόδου είναι ότι μειώνει την πιθανότητα επανεμφάνισης του συριγγίου σε αντίθεση με τις άλλες δύο.

Κύστη Κόκκυγος: Θεραπεία Με Laser

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται με καλά αποτελέσματα και η μέθοδος του χειρουργικού laser (Filac) η οποία διαφημίζεται πολύ από τους περισσότερους χειρουργούς ειδικά για το γεγονός ότι δεν αφήνει μεγάλες τομές ή ουλές. Καμιά φορά η εγχείρηση πρέπει να επαναληφθεί.

Ωστόσο, τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενής πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί πριν επιλέξουν οποιαδήποτε μέθοδο λαμβάνοντας υπόψιν το μέγεθος του προβλήματος και λιγότερο τα αισθητικό κομμάτι ή το οικονομικό όφελος.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η κύστη κόκκυγα;

Πρόκειται για ένα εσωτερικό σκίσιμο ή άνοιγμα του δέρματος (τούνελ) στο κατώτερο σημείο της σπονδυλικής στήλης που δίνει την εντύπωση πως το δέρμα εκεί είναι κούφιο. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να δει μια ή περισσότερες τρυπούλες στο σημείο, από τις οποίες μάλιστα τρέχει και υγρό.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της κύστης κόκκυγα;

Οι αιτίες δεν είναι εντελώς γνωστές. Συνήθως, εμφανίζεται συχνότερα στις μικρότερες ηλικίες και περισσότερο στους άνδρες. Οι άνθρωποι αυτοί είναι συχνά παχύσαρκοι και έχουν πολλές τρίχες στην «ουρά» της σπονδυλικής στήλης. Τα καθιστικά επαγγέλματα φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσουν ή να βοηθήσουν στη δημιουργία της κύστης κόκκυγα.

Τι συμπτώματα προκαλεί η κύστη κόκκυγα;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τον πόνο, την ερυθρότητα, τη φαγούρα, το πρήξιμο στην περιοχή του κόκκυγα, τη δυσοσμία, την έκκριση πύου ή αίματος και το πυρετό σε προχωρημένες περιπτώσεις.

Πως γίνεται η διάγνωση της κύστης κόκκυγα;

Η διάγνωση μιας κύστης κόκκυγα γίνεται εύκολα με την οπτική και κλινική εξέταση της περιοχής από το γιατρό και με την λήψη του ιστορικού από τον ασθενή.

Κύστη κόκκυγα: Υπάρχει θεραπεία χωρίς χειρουργείο;

Οριστική θεραπευτική λύση υπάρχει με τη χειρουργική διάνοιξη και την ολική αφαίρεση της κύστης ειδικά σε ασθενείς που ταλαιπωρούνται για πολλά χρόνια. Επίσης, τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται με καλά αποτελέσματα και η μέθοδος του χειρουργικού laser (Filac) η οποία δεν αφήνει μεγάλες τομές ή ουλές.

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης για την κύστη κόκκυγα;

Όχι, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα. Υπάρχουν όμως κάποιες πρακτικές που βοηθούν όπως είναι η άθληση, ο περιορισμός της καθιστικής ζωής, η προληπτική αποτρίχωση της περιοχής, η απώλεια περιττών κιλών, η μη χρήση σφιχτών ρούχων και εσωρούχων και η διατήρηση της υγιεινής της περιοχής του κόκκυγα.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;