Κύστη Κόκκυγα

You are here:

Γράφει ο Δρ. Απόστολος Σταματιάδης Χειρουργός – Πρωκτολόγος

Κύστη κόκκυγος (κόκκυγα): Γενικές πληροφορίες

Η κύστη κόκκυγα ειναι μια κύστη στο τέλος της σπονδυλικής στήλης (ουρά). Την καταλαβαίνουμε σε περίπτωση μόλυνσης και φλεγμονής, με πόνο και εκροή υγρού.

Η κύστη στον κόκκυγα εμφανίζεται συνήθως σε άνδρες νεαρής ηλικίας με πολλές τρίχες. Τα καθιστικά επαγγέλματα  (σαν παράδειγμα οι οδηγοί και οι δουλειές γραφείου)  μπορεί να επιδεινώσουν την πάθηση. Μπορέι όμως να εμφανισθει και σε άλλα άτομα. Η κύστη στον κόκκυγα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα περιεδρικά συρίγγια.

Κύστη Κόκκυγος: Ποια τα Αίτια;

Επειδή μεσα στην κύστη κοκκυγα ανευρίσκονται συχνά τρίχες,  πιστεύεται ότι προκαλείται από την διεισδυση τριχών μεσα στο δερμα.  Η μέση γραμμή του γλουτού είναι πολύ λεπτή και σχίζεται εύκολα από τις πλάγιες δυνάμεις που ειναι μεγαλύτερες σε παχύσαρκους. Σαν αποτέλεσμα διεισδύουν ευκολότερα οι τρίχες και προκαλείται φλεγμονή. Υπάρχει και η άποψη ότι πρόκειται για τρίχες που έχουν παγιδευθεί μέσα στο δέρμα από την παιδική ηλικία.  Αλλη αιτία της κύστης κόκκυγα ειναι η πυώδης ιδρωταδενίτιδα που προκαλεί φλεγμονές στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό και σε άλλα σημεία του οργανισμού, και συχνά συνδυάζεται με ακμή  Η πυώδης ιδρωταδενίτιδα είναι πολύ συχνότερη στους καπνιστές.

Κύστη Κόκκυγος: Ποια τα Συμπτώματα;

Πολλές φορές η κύστη κόκκυγα δεν προκαλεί συμπτώματα και ο ασθενής δεν την καταλαβαίνει ή την συνηθίζει. Ο ασθενής μπορεί να δει μια ή περισσότερες τρυπούλες στο σημείο, από τις οποίες μάλιστα τρέχει και υγρό. Εάν δημιουργηθεί φλεγμονή με πύον  (απόστημα), τότε έχουμε ο πόνο-ειδικά τις στιγμές που ο ασθενής προσπαθεί να καθίσει.

Εάν επιδεινωθεί η κατάσταση και μεγαλώσει το απόστημα που περιέχει μεγάλη ποσότητα πύου, τότε έχουμε πολύ έντονο πόνο και πυρετό. Αυτό χρειάζεται επείγουσα διάνοιξη από χειρουργό-αυτό ειναι εφικτό στο ιατρείο και μπορέι να γινει με laser CO2. To laser διοδίυ δεν βοηθά στην περίπτωση αυτή. Εάν η κύστη ανοίξει από μόνη της,  τότε αδειάζει το πύον και ο ασθενής ανακουφίζεται προσωρινά, αλλά τρέχει συνέχεια υγρό από το στόμιο. Η κύστη μπορεί να επουλωθεί αλλά συχνά επανεμφανιζεται. Οι άνθρωποι που έχουν πολλά χρόνια μία κύστη κόκκυγα, αναφέρουν απλά μία διόγκωση η οποία ορισμένες στιγμές πονάει ή μπορεί να τρέχει υγρό.

Κύστη Κόκκυγα: Διάγνωση

Η διάγνωση της κύστης κόκκυγα γινεται ευκολα με την κλινική εξέταση. Υπάρχει μία διόγκωση στην περιοχή του κόκκυγα και μία οπή από την οποία τρέχει υγρό. Πολλές φορές υπάρχει και η κεντρική οπή μέσα στην οποία έχουνε εισέλθει τρίχες. Σε περίπτωση που έχουν υπάρξει πολλές φλεγμονές, υπάρχουν ουλές και δυσμορφία.  Πολλές φορές όμως υπάρχει σκέτη ενόχληση χωρίς να υπάρχει τιποτε αντιληπτό οπτικα ή χηλαφητικα΄. Σε περίπτωση αυτή το υπερηχογράφημα βάζει την διάγνωση χωρις αμφιβολίες.

Εάν στο ιστορικό αναφέρονται αποστήματα, ακμή, σπυράκια στους γλουτούς ή στην πλάτη, στα μαλλιά ή πίσω από τα αυτιά, τότε θα πρέπει να σκεφθούμε την ιδρωταδενίτιδα. Η ιδρωταδενίτιδα (νόσος Verneuil) ειναι πιθανή διάγνωση εάν η φλεγμονή ειναι σε περίεργη θέση ή εαν υπάρχει επέκταση προς τον πρωκτό. Η νόσος Verneuil ειναι κατά πολύ συχνότερη στους καπνιστές

Η έκταση της φλεγμονής μπορεί να διαπιστωθεί με διερεύνηση με ενα εργαλείο που λέγεται μήλη. Αυτό εχει αντικατασταθεί με την υπερηχοτομογραφική χαρτογράφηση. Εάν η φλεγμονή επεκτείνεται προς τον πρωκτό, τότε το ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα θα μας δείξει εαν η κύστη κόκκυγα συνδέεται με πρωκτικό συρίγγιο.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;

Κύστη Κόκκυγα: Ποια η κατάλληλη θεραπεία;

Υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας για την κύστη του κόκκυγα, όμως όλες έχουν χειρουργικά χαρακτηριστικά. Κάθε παρέμβαση σχεδιάζεται ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται η κύστη κόκκυγα. Οι απλέ κύστες κόκκυγος δεν χρειάζονται απαραίτητα θεραπεία μόνον παρακολούθηση. συνισταται να αποφεύγεται το πέσιμο πάνω στους γλουτούς. Οι νεες πρρωτοποριακες επμβάσεις με ελάχιστο τραυματισμό μπορούν εύκολα και συχνά να πραγματοποιηθούν χωρίς μέθη ή γενική αναισθησία, αλλά μονον με τοπική αναισθησία οπως στον οδοντίατρο.

Χειρουργείο & Καθαρισμός Τραύματος

Όταν υπάρχει ένα πολύ μεγάλο απόστημα που προκαλεί πόνο και πυρετό, αυτό που επείγει είναι να γίνει η χειρουργική διάνοιξη του και έπειτα ένας πολύ καλός καθαρισμός του τραύματος. Αυτό θα επιτρέψει στον ασθενή να ανακουφιστεί ενώ μάλλον είναι αναγκαίο να δοθεί ταυτόχρονα και κάποια αντιβίωση ώστε να μην υπάρξει επανεμφάνιση της μόλυνσης. Ωστόσο, τα αντιβιοτικά δεν λύνουν μόνιμα το πρόβλημα αλλά απλά το «κουκουλώνουν» μαλακώνοντας τα συμπτώματα. Καλό είναι οποιαδήποτε τελική θεραπεία να γίνεται αργότερα αφού πρώτα θεραπευθεί η φλεγμονή.

τρίχες- υπερηχο κύστης κοκκυγος

Στις πιο μικρές κύστες που δεν φλεγμαίνουν, μια προσωρινή λύση είναι να απομακρύνουμε με μια λαβίδα τις τρίχες που έχουν μπει μέσα και έπειτα ο ασθενής να ξεκινήσει συνεδρίες αποτρίχωσης της περιοχής με laser ώστε να μην επανεμφανιστεί το πρόβλημα. Η αποτρίχωση στον κόκκυγα έχει προληπτικό χαρακτήρα μιας και οι τρίχες εκεί είναι πιθανόν να προκαλέσουν και πάλι τα ίδια προβλήματα στο μέλλον. Δεν χρειάζονται όλες οι κύστεις κοκκυγα χειρουργείο και σε πολλές περιπτώσεις αρκεί το ξύρισμα, η σωστή καθαριότητα και η τακτική παρακολούθηση. Το υπερηχογραφημα θα δείεξιε εάν αφαιρέθηκαν όλες οι τρίχες. Εάν μία κύστη κόκκυγος χρειάζεται χειρουργείο ή όχι αποφασίζεται μετά από υπερηχοτομογραφική  διερεύνηση. Εάν δεν γίνει αυτή η διερεύνηση, τοτε δεν αποκλείεται η πιθανότητα ιδρωταδενίτιδας και ατελούς θραπείας της κύστης ακόμη και υπερβολικής θεραπείας σε περιπτώσεις που δεν χρειάζεται χειρουργείο.

Χειρουργική (Ανοιχτή) Αντιμετώπιση & Ολική Αφαίρεση Κύστης Κόκκυγα

 Υπάρχουν πολλές επιλογές για το χειρουργό: η κλειστή μέθοδος (αφαίρεη και συρραφή της τομής- δεν συνιστάται), η ημίκλειστη και η ανοιχτή (προτιμάται όταν υπάρχει συρίγγιο στην περιοχή) όπου δεν γίνονται καθόλου ράμματα και το τραύμα μένει ανοιχτό. Ολες αυτές τεινουν να καταργηθούν και εχουν αντικατασταθεί από μία καλή διάνοιξη με laser CO2 ή laser διοδίου Silat ή η μεθοδος EPSIT. Καμία φορά μπορεί να χρειαθεί να γίνει συνδυασμός των δυο ή και των τριων για ένα αποτέλεσμα άριστο αισθητικά και λειτουργικά.  Η μεθοδος που θα χρησιμοποιηθεί θα  αποφασισθεί  μετά  από  υπερηχοτομογραφική  διερεύνηση  της  κύστης κοκκυγος. Ορισμένες περιπτώσεις κύστης κοκκυγος μπορούν να γίνουν καλά με καλή περιποίηση χωρίς καμία παρέμβαση. Ειναι αλήθεια ότι δεν χρειάζονται όλες οι περιπτώσεις χειρουργείο. Οι περισσότεροι  με κύστη κόκκυγος  δεν εχουν χειρουργηθεί ποτέ και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Η κύστη κόκκυγος συχνά αυτοιάται μετά τα 40 χρόνια.

Στην τελευταία επιλογή χρειάζεται να γίνονται αλλαγές στο τραύμα για πολλές μέρες (τουλάχιστον 1 μήνα). Η επιστροφή στις δραστηριότητες των ασθενών είναι άμεση ειδικά όταν έχει επιλεγεί η ανοιχτή μέθοδος. Ένα από τα πλεονεκτήματα της ανοιχτής μεθόδου είναι ότι μειώνει την πιθανότητα επανεμφάνισης του συριγγίου σε αντίθεση με τις άλλες δύο. Η καλύτερη ειναι η μαρσιποποίηση με πολύ μικρό τραύμα.

laser κύστης κοκκυγος

Κύστη Κόκκυγος: Θεραπεία Με Laser

Tα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται με καλά αποτελέσματα και η μέθοδος του χειρουργικού laser  CO2 ή του laser διοδίου (Filac) η οποία διαφημίζεται από τους περισσότερους χειρουργούς ειδικά για το γεγονός ότι δεν αφήνει μεγάλες τομές ή ουλές. Καμιά φορά η εγχείρηση πρέπει να επαναληφθεί. Κατά την διάρκεια του χειρουργείου πρέπει να γίνει προσεκτική αφαίρεση των τριχών που βρίσκονται εγκλωβισμένες μεσα στην κύστη. Η μέθοδος χρησιμοποιείται όταν επιθυμούμε ταχεία ανάρρωση με καλά αισθητικά αποτελέσματα. αυτή μπορεί να συνδυασθεί με την EPSIT και laser CO2.

Ωστόσο, τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενής πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί πριν επιλέξουν οποιαδήποτε μέθοδο. Πολλές φορές οι χειρουργοί διαφημίζουν μία πολυδιαφημισμένη μεθοδο στην προσπάθεια τους να ξεχωρίσουν.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΓΙΑ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΥΣΤΗΣ ΚΟΚΚΥΓΟΣ

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η κύστη κόκκυγα;

Πρόκειται για ένα εσωτερικό σκίσιμο ή άνοιγμα του δέρματος στο κατώτερο σημείο της σπονδυλικής στήλης που δίνει την εντύπωση πως το δέρμα εκεί είναι κούφιο. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να δει μια ή περισσότερες τρυπούλες στο σημείο, από τις οποίες μάλιστα τρέχει και υγρό.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της κύστης κόκκυγα;

Οι αιτίες δεν είναι εντελώς γνωστές. Συνήθως, εμφανίζεται συχνότερα στις μικρότερες ηλικίες και περισσότερο στους άνδρες. Οι άνθρωποι αυτοί είναι συχνά παχύσαρκοι και έχουν πολλές τρίχες στην «ουρά» της σπονδυλικής στήλης. Τα καθιστικά επαγγέλματα φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσουν ή να βοηθήσουν στη δημιουργία της κύστης κόκκυγα.

Τι συμπτώματα προκαλεί η κύστη κόκκυγα;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τον πόνο, την ερυθρότητα, τη φαγούρα, το πρήξιμο στην περιοχή του κόκκυγα, τη δυσοσμία, την έκκριση πύου ή αίματος και το πυρετό σε προχωρημένες περιπτώσεις. Καμιά φορά η κύστη κοκκυγος μπορεί να μην προκαλεί κανενα συμπτωμα.

Πως γίνεται η διάγνωση της κύστης κόκκυγα;

Η διάγνωση μιας κύστης κόκκυγα γινόταν μεχρι πρότινος με την οπτική και κλινική εξέταση της περιοχής από το γιατρό και με την λήψη του ιστορικού από τον ασθενή. Το υπερηχογραφημα ειναι απαραίτητο για την χαρτογράφηση. Η μαγνητιή τομογραφία ειναι υπερβολική μέθοδος διάγνωσης.

Κύστη κόκκυγα: Υπάρχει θεραπεία χωρίς χειρουργείο;

Ορισμενες περιπτώσεις κύστης κοκκυγος αυτοθεραπεύονται. Οριστική θεραπευτική λύση υπάρχει με τη χειρουργική διάνοιξη και την ολική αφαίρεση της κύστης ειδικά σε ασθενείς που ταλαιπωρούνται για πολλά χρόνια. Επίσης, τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται με καλά αποτελέσματα και η μέθοδος του χειρουργικού laser (Filac) η οποία δεν αφήνει μεγάλες τομές ή ουλές. Πολλές κύστεις κόκκυα πάνε πολύ καλά χωρίς χειρουργείο. απαραίτητη προυπόθεση ειναι η σωστή καθαριότητα και ηα φαίρεση των τριχών με laser.

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης για την κύστη κόκκυγα;

Όχι, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα. Υπάρχουν όμως κάποιες πρακτικές που βοηθούν όπως είναι η άθληση, ο περιορισμός της καθιστικής ζωής, η προληπτική αποτρίχωση της περιοχής, η απώλεια περιττών κιλών, η μη χρήση σφιχτών ρούχων και εσωρούχων και η διατήρηση της υγιεινής της περιοχής του κόκκυγα. ενδεχομένως το κάπνισμα αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;