Κνησμός (Φαγούρα) Στον Πρωκτό

Κνησμός (Φαγούρα) στον πρωκτό: Σημαντικότερες αιτίες

Η φαγούρα στον πρωκτό είναι ένα πολύ συχνό ενόχλημα, περίπου ένας στους 20 ανθρώπους αναφέρουν κάποια στιγμή κνησμό στην περιοχή αυτή. Ο κνησμός οφείλεται πολύ συχνά στην έλλειψη καθαριότητας αλλά και στην υπερβολική υγιεινή. Τα κόπρανα, εάν μείνουν πάνω στο περιπρωκτικό δέρμα, ακόμη και σε ελάχιστη ποσότητα, είναι πολύ ερεθιστικά. Όμως και η τέλεια καθαριότητα με υπερβολικά μεγάλη χρήση σαπουνιού και χαρτιού μετά την αφόδευση είναι καταστροφική. Το πολύ σκούπισμα τραυματίζει το ευαίσθητο δέρμα γύρω από τον πρωκτό και καταστρέφεται η επικάλυψη του.

Τότε μολύνεται και γίνεται πολύ πιο ευαίσθητο σε οποιαδήποτε βλαβερή ουσία έρθει σε επαφή. Ειδικά η παρουσία κοπράνων γίνεται πολύ ερεθιστική. Ακόμη και τα μωρομαντηλα δεν είναι αθώα, καθώς και αυτά περιέχουν ουσίες οι οποίες προκαλούν αλλεργία και φλεγμονή.

Ποια τα λιγότερο συχνά αίτια;

Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες της φαγούρας είναι η κατανάλωση καυτερών ουσιών και μπαχαρικών, οι πολλές τρίχες, η αφθονία ιδρώτα, τα παράσιτα (οξύουροι-σε μικρή ηλικία) και οι μυκητιάσεις. Η εκροή υγρών από αιμορροΐδες ή συρίγγια πρωκτού μπορεί να προκαλέσει σημαντικό ερεθισμό. Η μόλυνση με τον ιό HPV και τα κονδυλώματα προκαλούν χαρακτηριστικά πολύ φαγούρα. Σπάνια γενικευμένες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια ακόμη και ο υπερθυρεοειδισμός μπορούν να προκαλέσουν κνησμό στον πρωκτό. Καμιά φορά συγκεκριμένες ουσίες στην διατροφή προκαλούν αντίδραση του οργανισμού και αλλεργία στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό. Συχνά όμως δεν ανευρίσκεται καμία συγκεκριμένη αιτία. Ακόμη και ψυχολογικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την φαγούρα στον πρωκτό.

Φαγούρα στον πρωκτό: Ποια η Θεραπεία;

Για την θεραπεία του κνησμού είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η υπερβολική καθαριότητα με σαπούνι και το τρίψιμο με χαρτί. Η καθαριότητα με την χρήση άφθονου χλιαρού νερού είναι παραπάνω από αρκετή. Το σκούπισμα πρέπει να  είναι ελαφρύ και να γίνεται (ταμποναριστά) με μία μαλακή πετσέτα.

Σε δύσκολες περιπτώσεις, όταν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε ξένη τουαλέτα, η καθαριότητα μπορεί να γίνει με ένα βρεμένο πανάκι ή γάζα. Δεν πρέπει ποτέ να βάζουμε αποστειρωτικά σκευάσματα ή οινόπνευμα στην περιοχή. Η φαγούρα τις νυκτερινές ώρες μπορεί να οφείλεται σε πολύ μικρή ποσότητά κοπράνων.

Μόλις αυτό γίνει αντιληπτό, το άμεσο πλύσιμο με σκέτο νερό και σκούπισμα με μία πετσέτα εξαφανίζει την αίσθηση της φαγούρας.

Απαραίτητα, πρέπει να αποφεύγουμε το ξύσιμο και καμιά φορά τα νύχια κόβονται κοντά. Εάν συνυπάρχουν άλλες παθήσεις όπως αιμορροΐδες και συρίγγια, αυτά αντιμετωπίζονται θεραπευτικά. Υπάρχουν διάφορες επουλωτικές κρέμες που βοηθάνε σημαντική στην ανακούφιση από το σημαντικό αυτό πρόβλημα.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;

Φαγούρα – Κνησμός Πρωκτού

Χειρουργός Πρωκτολόγος Απόστολος Σταματιάδης


Ο Χειρουργός Πρωκτολόγος Απόστολος Σταματιάδης είναι ιδρυτής του “ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ”, του αρτιότερου πρωκτολογικού ιατρείο της ΝΑ Ευρώπης, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για τη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του πρωκτού.