Η Μορφολογία Του Πρωκτού
Ο πρωκτός αποτελεί το κατώτερο τμήμα του πεπτικού σωλήνα, στο τέλος του παχέος εντέρου. Είναι το σημείο από όπου αποβάλλονται τα υπόλοιπα από την αφομοίωση των τροφών (κόπρανα). Έχει ένα ελλειπτικό σχήμα που καθορίζεται από την έλξη των σφιγκτήρων που τον περιβάλλουν.
Σφιγκτήρες
Χαρακτηρίζεται από ότι περικυκλώνεται από δύο κυκλικούς σφιγκτήρες μύες (εσωτερικός και εξωτερικός), οι οποίοι με την σύσπαση τους συγκρατούν τα κόπρανα και εμποδίζουν την αυτόματη αποβολή των (ακράτεια). Ο εσωτερικός σφιγκτήρας συσπάται αυτόνομα, δεν υπόκειται στην βούληση μας. Η συμβολή του στην διατήρηση των κοπράνων υπολογίζεται περίπου στο 10%.Ο εξωτερικός σφιγκτήρας είναι πολύ πιο σημαντικός από τον εσωτερικό. Ο εξωτερικός σφιγκτήρας συσπάται με την βούληση μας και κουράζεται εύκολα. Στο ανώτερο τμήμα του έχει την μορφή μίας σφεντόνας, τον ηβοορθικό μύ, ο οποίος θεωρείται το πιο σημαντικό τμήμα του. Η διατομή του έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα. .
Υπάρχουν εγχειρήσεις όπου μπορεί να γίνει μερική διατομή του έσω σφιγκτήρα, αυτό δεν έχει σημαντικές παρενέργειες. Η διατομή του έξω σφιγκτήρα σε σημαντικό βαθμό μπορεί να προκαλέσει ακράτεια στα κόπρανα ή στα αέρια. Οι γυναίκες έχουν πολύ μικρότερο έξω σφιγκτήρα, ειδικά στο πρόσθιο τεταρτημόριο (προς τον κόλπο). Στο σημείο αυτό μπορεί να γίνει τραυματισμός από δυσχερή τοκετό, χωρίς να γίνει άμεσα αντιληπτός.
Νευρα
Η περιοχή του πρωκτού επίσης χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι στο κατώτερο τμήμα του έχει νευρικές απολήξεις, άρα και αισθητικότητα, σε αντίθεση με το ανώτερο τμήμα του και το παχύ έντερο το οποίο δεν έχει σημαντική αισθητικότητα.
Επένδυση
Το τρίτο σημαντικό του πρωκτικού σωλήνα είναι το γεγονός ότι επενδύεται από κύτταρα με προέλευση το δέρμα, οπότε αποτελεί και σημείο μολύνσεων από ιούς οι οποίοι προσβάλλουν δερματικά κύτταρα. Αυτοί οι ιοί δεν μπορούν να προσβάλλουν κύτταρα που εντοπίζονται παραπάνω και προέρχονται από το παχύ έντερο.
Στην μεσότητα του πρωκτού υπάρχει η σημαντική οδοντωτή γραμμή, η οποία διαχωρίζει τα κύτταρα του δέρματος από τα κύτταρα του εντέρου. Στην γραμμή αυτή υπάρχουν τα στόμια των πρωκτικών αδένων. Οι πρωκτικοί αδένες ανευρίσκονται μεταξύ του εσω και του έξω σφιγκτήρων και έχουν ένα λεπτό πόρο, με τον οποίο επικοινωνούν εμ το στόμιο στον πρωκτό. Οι πρωκτικοί αδένες είναι η αιτία της δημιουργίας των περιπρωκτικών αποστημάτων και συριγγίων.
Μεταξύ του έξω σφιγκτήρα και των οστών της λεκάνης υπάρχει ένας χώρος με λιπώδη ιστό (ευθυισχιακός χωρος). Εχει σημασία επειδή εκεί μπορεί να αναπτυχθούν αποστήματα τα οποία καθυστερούν να δώσουν συμπτώματα.