Κονδυλώματα Πρωκτού (HPV)

You are here:

Τι είναι τα Κονδυλώματα Πρωκτού;

Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια, που μοιάζουν με φακές ή κουνουπιδάκια, και εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Τα κονδυλώματα προκαλούνται από μόλυνση με τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV).

Ο HPV είναι ένας πολύ συχνός ιός που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση αυτή πάρα πολύ συχνά γίνεται με τη σεξουαλική επαφή ή άμεσα με το άγγιγμα. 70% των γυναικών και 24% των straight ανδρών έχουν τον ιό στον πρωκτό.  60% των ομοφυλόφιλων και 90% των ομοφυλόφιλων οροθετικών είναι μολυσμένοι στον πρωκτό με τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων.

 

Εσωτερικά (Ενδοπρωκτικά) & Εξωτερικά (Περιπρωκτικά) Κονδυλώματα: H σημασία της πρωκτοσκόπησης

Ο HPV εκτός από κονδυλώματα προκαλεί δυσπλασίες (προκαρκινωματώδεις καταστάσεις) και καρκίνο στα γεννητικά όργανα της γυναίκας, στο πέος, στον πρωκτό, στο στόμα και στις αμυγδαλές. Υπάρχουν περίπου 40 τύποι του ιού HPV. Στον πρωκτό ορισμένοι τύποι  προκαλούν κονδυλώματα, ενώ άλλοι προκαλούν δυσπλασίες και καρκίνο. Τα κονδυλώματα στον πρωκτό δεν περιορίζονται μόνο στο εξωτερικό δέρμα αλλά εντοπίζονται και μέσα στον πρωκτό. Εντός του πρωκτού, ο HPV μολύνει μόνο τα κύτταρα του δέρματος, αλλά δεν μολύνει τα κύτταρα του εντέρου. Για τον λόγο αυτό δεν επεκτείνεται σε απόσταση πάνω από 5-7 cm από το δέρμα του πρωκτού.

Εάν κάποιος έχει εμφανή κονδυλώματα στο εξωτερικό δέρμα, πρέπει να εξετασθεί και εσωτερικά με πρωκτοσκόπηση και τοποθέτησή οξικού οξέος. Τα κονδυλώματα διαγιγνώσκονται εύκολα με το μάτι και την πρωκτοσκόπηση. Όμως οι δυσπλασίες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο δεν φαίνονται με το μάτι, αλλά μόνο με την χρήση οξικού οξέος και τη μεγέθυνση (πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας- high resolution anoscopy). Η κολονοσκόπηση δεν μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση των κονδυλωμάτων και των  δυσπλασιών του πρωκτού.

Μετάδοση HPV σε άνδρες και γυναίκες

O HPV μεταδίδεται στον πρωκτό με την άμεση σεξουαλική επαφή, με διάφορα αντικείμενα αλλά και με το άγγιγμα του χεριού στα γεννητικά όργανα.  Η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη  αλλά δεν προφυλάσσει απόλυτα από την εμφάνιση των κονδυλωμάτων του πρωκτού. Η μόλυνση με τον HPV, τα κονδυλώματα στον πρωκτό, οι δυσπλασίες του πρωκτού και ο καρκίνος πρωκτού είναι πιο συχνά σε άνδρες και γυναίκες που στο παρελθόν έχουν έρθει σε επαφή με πολλούς συντρόφους ή έχουν σεξουαλικές επαφές στον πρωκτό. Επίσης οι παθήσεις αυτές είναι συχνότερες σε γυναίκες με δυσπλασίες ή καρκίνο των εξωτερικών γεννητικών οργάνων.

Το μειωμένο ανοσοποιητικό είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για κονδυλώματα πρωκτού. Μειωμένο ανοσοποιητικό έχουμε σε μόλυνση από τον ιό HIV ή σε μακροχρόνια θεραπεία με  κορτιζόνη ή άλλα φάρμακα που μειώνουν την αντίδραση  του οργανισμού. Αυτή η θεραπεία χορηγείται πχ σε μεταμοσχεύσεις, σε αυτοάνοσα νοσήματα ή σε φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Το κάπνισμα είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση των κονδυλωμάτων πρωκτού, την επανεμφάνιση τους και την εξέλιξη της HPV μόλυνσης σε καρκίνο. Η συχνότητα του καρκίνου του πρωκτού στους ομοφυλόφιλους είναι παρόμοια με τη συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας πριν την εισαγωγή του test-pap.

 

Κονδυλώματα Πρωκτού: Συμπτώματα

Τα κονδυλώματα πρωκτού συχνά γίνονται αντιληπτά από τον ασθενή σαν μικρά ψηλαφητά μορφώματα ή προκαλούν φαγούρα. Μπορεί να βρίσκονται τα κονδυλώματα σε αρχικό στάδιο. Σπάνια εκκρίνουν υγρά. Μπορεί να πάρουν μεγάλη έκταση και να εμφανισθούν σαν μεγάλες ανώμαλες επιφάνειες. Οι προκαρκινωματώδεις δυσπλασίες δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα και κανείς δεν μπορεί να τις ψηλαφήσει με το χέρι επειδή είναι μαλακές και επίπεδες. Αυτές ανευρίσκονται μόνο με την πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας. Αυτή η εξέταση πρέπει να γίνεται σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου που αναφέρονται παραπάνω. Άλλοι τρόποι για την διάγνωση των δυσπλασιών είναι η κυτταρολογική εξέταση πρωκτού από την οποία δυστυχώς διαφεύγει ένα σημαντικό ποσοστό περιπτώσεων και το HPV τεστ. Οι δυσπλασίες εξελίσσονται σε καρκίνο του πρωκτού σε ένα ποσοστό 15%.

Αφαίρεση – Θεραπεία κονδυλωμάτων με laser

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων του πρωκτού μπορεί να γίνει με καυτηριασμό, με laser, με κρυοπηξία και διάφορες αλοιφές. Σε κάθε περίπτωση καυτηριασμού ή χρήσης laser πρέπει να υπάρχει απαγωγή καπνού γιατί υπάρχει κίνδυνος ο θεράπων γιατρός να πάθει καρκίνο στον φάρυγγα από εισπνοή σωματιδίων του ιού. Τα ενδοπρωκτικά κονδυλώματα αιμορραγούν εάν αντιμετωπισθούν με laser.  Oι δυσπλασίες του πρωτού αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά μόνο με καυτηριασμό. Πολύ συχνά, τα κονδυλώματα και οι δυσπλασίες επανεμφανίζονται μετά από οποιαδήποτε θεραπεία. Ο επανέλεγχος μετά από 5-6 εβδομάδες είναι απαραίτητος. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγουμε την τοποθέτηση αλοιφών κορτιζόνης γιατί αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα  και έτσι ενεργοποιείται ο HPV.

Η σημασία της πρόληψης: Το εμβόλιο κατά του HPV

Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι ο εμβολιασμός για την πρόληψη της μόλυνσης με τον HPV. Ο εμβολιασμός γίνεται με 9δυναμο εμβόλιο για εννέα τύπους HPV που περιλαμβάνει περίπου το 95% όλων των μολύνσεων. Στους τύπους αυτούς περιλαμβάνονται οι συχνοί μολυσματικοί τύποι και αυτοί που προκαλούν καρκίνο . Ο εμβολιασμός προλαβαίνει την εμφάνιση των καρκίνων του πρωκτού, του τραχήλου της μήτρας και του στόματος.

Στο εξωτερικό και  στα αναπτυγμένα κράτη ο εμβολιασμός έχει καθιερωθεί σε άνδρες και σε γυναίκες μέχρι τα 26 χρόνια και μέχρι τα 45 χρόνια στους ομοφυλόφιλους και τους οροθετικούς. Ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο προληπτικός αλλά επιπλέον θεραπεύει την υπάρχουσα μόλυνση με τον HPV (κονδυλώματα πρωκτού, δυσπλασίες πρωκτού) ενισχύοντας πολύ σημαντικά την χυμική ανοσία του οργανισμού πέραν της επιτόπιου κυτταρικής ανοσίας που προκαλεί η μόλυνση με τον HPV.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ