Καρκίνος Πρωκτού: Λίγα λόγια για την πάθηση

Η συχνότητα του καρκίνου του πρωκτού παρουσιάζει μία σημαντική αύξηση τις δυο τελευταίες δεκαετίες πιθανότατα λόγω της αύξησης της μόλυνσης με τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων HPV. Προς τα παρόν ο καρκίνος πρωκτού είναι συχνότερος στις γυναίκες, αλλά παρατηρείται μια πολύ σημαντική αύξηση στους άνδρες, ειδικά στους ομοφυλόφιλους.

Καρκίνος Πρωκτού: Ποια είναι τα αίτια & οι βασικότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες;

Είναι πολύ σαφές ότι ο καρκίνος πρωκτού οφείλεται σε ένα ποσοστό 90% στην μόλυνση από τον ιό HPV, ειδικά στους καρκινογόνους τύπους 16 και 18. Υπάρχουν ορισμένες πολύ σαφείς ομάδες υψηλού κινδύνου για καρκίνου, αυτές σχετίζονται με αυξημένη μόλυνση από τον ιό HPV (ειδικότερα με τους επικίνδυνους υπότυπους του) και με το μειωμένο ανοσοποιητικό.

Οι ομάδες αυτές είναι οι ομοφυλόφιλοι, οι οροθετικοί, άνθρωποι με πολλούς συντρόφους, η πρωκτική επαφή, τα κονδυλώματα πρωκτού, ο καρκίνος και οι υψηλόβαθμες HPV αλλοιώσεις του τραχήλου, του κόλπου και του αιδοίου., οι άνθρωποι που λαμβάνουν ανοσοκαταστολή για λόγους όπως μεταμόσχευση, θεραπεία με στεροειδή και βιολογικούς παράγοντες ή νόσος Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Το κάπνισμα είναι ένας πολύ σαφής επιβαρυντικός παράγων. Η πιθανότητα εμφάνισης δυσπλασιών στους οροθετικούς φθάνει το 50% και καρκίνου στον πρωκτό το 10%.

Καρκίνος του πρωκτού: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Πολλές φορές, σε αρχικό στάδιο ο καρκίνος του πρωκτού δεν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα. Τα πιο συχνά συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι η αιμορραγία από τον πρωκτό, ο πόνος και το κάψιμο στην περιοχή, η φαγούρα, η ακράτεια, οι εκκρίσεις βλέννας ή πύου, οι εναλλαγές από διάρροια σε δυσκοιλιότητα και το αντίστροφο, το φούσκωμα, οι διογκωμένοι βουβωνικοί λεμφαδένες και η εμφάνιση ογκιδίων γύρω από τον πρωκτό.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;

Καρκίνος στον πρωκτό: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση του καρκίνου του πρωκτού διευκολύνεται αρχικά με την οπτική και δακτυλική εξέταση της περιοχής και τη λήψη ενός καλού ιστορικού από τον ασθενή. Έπειτα κατά τη διάρκεια της πρωκτοσκόπησης υψηλής ευκρίνειας πρέπει να γίνει λήψη ενός μικρού δείγματος βιοψίας που θα επιβεβαιώσει τα κλινικά δεδομένα. Η διενέργεια ενός 3D ενδοπρωκτικού υπερηχογραφήματος βοηθάει σημαντικά στη διάγνωση του καρκίνου του πρωκτού.

Καρκίνος Πρωκτού: Θεραπεία

Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, η θεραπεία του καρκίνου στον πρωκτό είναι ο συνδυασμός χημειο και ακτινοθεραπείας. Ο συνδυασμός αυτός έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Εάν ο καρκίνος διαγνωσθεί σε πολύ αρχικό στάδιο, τότε μπορεί να γίνει τοπική εκτομή του καρκίνου. Οι ακρωτηριάστηκες επεμβάσεις εφαρμόζονται μόνο εάν αποτύχει ο συνδυασμός της χημείο-ακτινοθεραπείας.

Καρκίνος Πρωκτού: Συχνές Ερωτήσεις

Είναι συχνός ο καρκίνος του πρωκτού;

Ο καρκίνος του πρωκτού είναι σπάνιος εκτός από τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι ομοφυλόφιλοι έχουν συχνότητα εμφάνισης καρκίνου 20 φορές πιο μεγάλη από τον γενικό πληθυσμό. Περίπου το 50% των ομοφυλόφιλων οροθετικών θα παρουσιάσουν στην ζωή τους προκαρκινικές δυσπλασίες στον πρωκτό. 10% από αυτούς θα εμφανίσουν τελικά καρκίνο στον πρωκτό.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου για καρκίνο του πρωκτού;

  • Άτομα με συχνές πρωκτικές επαφές
  • Δυσπλασία ή καρκίνος του κατώτερου γεννητικού συστήματος των γυναικών
  • HIV (καρκίνος πρωκτού 10%)
  • Ανοσοκαταστολή (μεταμόσχευση νεφρού-βιολογικοί παράγοντες)
  • Κονδυλώματα πρωκτού και μόλυνση από τον HPV
  • Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου
  • Πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι

Μπορεί να γίνει πρόληψη του καρκίνου στον πρωκτό;

Ναι, μπορεί να γίνει πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού εάν οι προκαρκινικές βλάβες διαγνωσθούν σε αρχικό στάδιο και θεραπευθούν αποτελεσματικά. Η μόλυνση από τον HPV και η εξέλιξη σε πρωκτικό καρκίνο είναι πολύ συχνότερη στους ομοφυλόφιλους και στα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα οπότε αυτές οι ομάδες πρέπει να ελέγχονται τακτικά.

Η πρωτογενής πρόληψη συνιστάται στον εμβολιασμό των νεών ανδρών και γυναικών σε ηλικία μικρότερη των 26 ετών και των ομάδων υψηλού κινδύνου ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία. Η δευτερογενής πρόληψη συνίσταται στην πρώιμη διάγνωση των προκαρκινωματωδών αλλοιώσεων με την κυτταρολογική και την πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας. Με την πρώιμη διάγνωση ανευρίσκονται και θεραπεύονται οι προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις (δυσπλασίες-HSIL).

Ο καρκίνος εμφανίζεται σαν μια επώδυνη σκληρή μάζα στον πρωκτό που αιμορραγεί. Η διάγνωση της επιβεβαιώνεται με βιοψίες και η επέκταση της καθορίζεται το ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα και την μαγνητική τομογραφία.

Σε ποιες γυναίκες είναι συχνότερος ο καρκίνος του πρωκτού;

Ο καρκίνος του πρωκτού είναι συχνότερος σε γυναίκες με ιστορικό σημαντικής δυσπλασίας ή καρκίνου στα εξωτερικά γεννητικά όργανα (τράχηλος, κόλπος, αιδοίο).

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;

Άρθρα σχετικά με καρκίνο στον πρωκτό

Σχετικά Video

Καρκίνος Πρωκτού
Καρκίνος Πρωκτού
Καρκίνος Πρωκτού
Καρκίνος Πρωκτού
Καρκίνος Πρωκτού

Χειρουργός Πρωκτολόγος Απόστολος Σταματιάδης


Ο Χειρουργός Πρωκτολόγος Απόστολος Σταματιάδης είναι ιδρυτής του “ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ”, του αρτιότερου πρωκτολογικού ιατρείο της ΝΑ Ευρώπης, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για τη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του πρωκτού.