Καρκίνος Πρωκτού

You are here:

Καρκίνος του πρωκτού: Λίγα λόγια για την πάθηση

Η συχνότητα του καρκίνου του πρωκτού παρουσιάζει μία σημαντική αύξηση τις δυο τελευταίες δεκαετίες πιθανότατα λόγω της αύξησης της μόλυνσης με τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων HPV. Προς τα παρόν ο καρκίνος πρωκτού είναι συχνότερος στις γυναίκες, αλλά παρατηρείται μια πολύ σημαντική αύξηση στους άνδρες, ειδικά στους ομοφυλόφιλους.

Επιβαρυντικοί παράγοντες

Είναι πολύ σαφές ότι ο καρκίνος πρωκτού οφείλεται σε ένα ποσοστό 90% στην μόλυνση από τον ιό HPV, ειδικά στους καρκινογόνους τύπους 16 και 18.  Υπάρχουν ορισμένες πολύ σαφείς ομάδες υψηλού κινδύνου για καρκίνου πρωκτού, αυτές σχετίζονται με αυξημένη μόλυνση από τον ιό HPV (ειδικότερα με τους επικίνδυνους υπότυπους του) και με το μειωμένο ανοσοποιητικό.

Οι ομάδες αυτές είναι οι ομοφυλόφιλοι, οι οροθετικοί, άνθρωποι με πολλούς συντρόφους, η πρωκτική επαφή, τα κονδυλώματα πρωκτού, ο καρκίνος και οι υψηλόβαθμες HPV αλλοιώσεις του τραχήλου, του κόλπου και του αιδοίου., οι άνθρωποι που λαμβάνουν ανοσοκαταστολή για λόγους όπως μεταμόσχευση, θεραπεία με στεροειδή και βιολογικούς παράγοντες ή νόσος Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Το κάπνισμα είναι ένας πολύ σαφής επιβαρυντικός παράγων. Η πιθανότητα εμφάνισης δυσπλασιών στους οροθετικούς φθάνει το 50% και  καρκίνου πρωκτού το 10%.

Πρόληψη καρκίνου πρωκτού

Υπάρχουν όμως τρόποι πρόληψης του καρκίνου πρωκτού. Η πρωτογενής πρόληψη συνιστάται στον εμβολιασμό των νεών ανδρών και γυναικών σε ηλικία μικρότερη των 26 ετών και των ομάδων υψηλού κινδύνου ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία. Η δευτερογενής πρόληψη συνίσταται στην πρώιμη διάγνωση των προκαρκινωματωδών αλλοιώσεων με την κυτταρολογική και την πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας. Με την πρώιμη διάγνωση ανευρίσκονται και θεραπεύονται οι προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις (δυσπλασίες-HSIL).

Ο καρκίνος πρωκτού εμφανίζεται σαν μια επώδυνη σκληρή μάζα που αιμορραγεί. Η διάγνωση της επιβεβαιώνεται με βιοψίες και η επέκταση της καθορίζεται το ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα και την μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία καρκίνου πρωκτού: Χημειοθεραπεία – Ακτινοθεραπεία

Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, η θεραπεία του καρκίνου πρωκτού είναι ο συνδυασμός χημειο και ακτινοθεραπείας. Ο συνδυασμός αυτός έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Εάν ο καρκίνος διαγνωσθεί σε πολύ αρχικό στάδιο, τότε μπορεί να γίνει τοπική εκτομή του καρκίνου. Οι ακρωτηριάστηκες επεμβάσεις εφαρμόζονται μόνο εάν αποτύχει ο συνδυασμός της χημείο- ακτινοθεραπείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ