Ραγάδα Πρωκτού (Δακτυλίου): Λίγα λόγια για την πάθηση

Η ραγάδα δακτυλίου είναι μία πληγή, ένα σχίσιμο στον πρωκτό, το οποίο πονάει, καμιά φορά πολύ έντονα. Η ραγάδα προκαλείται μετά από ένα τραυματισμό από σκληρά κόπρανα. Ο πόνος προκαλεί έντονο σφίξιμο στους σφιγκτήρες του πρωκτού και ο σπασμός δεν αφήνει την ραγάδα να επουλωθεί.

Ο πόνος είναι πολύ χαρακτηριστικός γιατί εμφανίζεται πολύ συχνά μονο όταν κάποιος αφοδεύει ή καμιά ώρα μετά την αφόδευση. Ο πόνος είναι τόσο μεγάλος ώστε ο ασθενής φοβάται να προκαλέσει αφόδευση και παθαίνει δυσκοιλιότητα. Ο πόνος προκαλεί έντονο σφίξιμο στους σφιγκτήρες του πρωκτού (σπασμός) και ο σπασμός δεν αφήνει την ραγάδα να επουλωθεί.

Άρα έχουμε εδώ αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι έναν φαύλο κύκλο. Ένα δυσάρεστο γεγονός που ανατροφοδοτείται μόνο του και επιδεινώνεται. Πόνος ίσον σπασμός ίσον ραγάδα. Όλα είναι το ίδιο πράγμα.

Ραγάδα Πρωκτού: Ποια είναι τα αίτια;

Η πιο γνωστή και συνηθισμένη ραγάδα είναι αυτή που περιγράψαμε παραπάνω, της δυσκοιλιότητας και των σκληρών κοπράνων.. Ραγάδες στον πρωκτό προκαλούνται από το υπερβολικό πλύσιμο με σαπούνι και σκούπισμα με χαρτί. Για τον λόγο αυτό απαγορεύεται το χαρτί και το σαπούνι στον ποπό. Άλλοι σπανιότεροι λόγοι είναι η νόσος του Crohn, πιθανές εντερικές φλεγμονές, η μόλυνση με σύφιλη ή ο καρκίνος του πρωκτού.

Ένας απλός τραυματισμός ή ερεθισμός (οξεία ραγάδα) προκαλεί σχετικό πόνο και αίμα.

Ραγάδα Πρωκτού: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το βασικότερο σύμπτωμα της ραγάδας είναι ο πόνος αμέσως μετά την αφόδευση. Αυτό συμβαίνει σε ραγάδες που εχουν προκληθει πρόσφατα (οξεία ραγάδα). Σε ραγάδες που χρονολογούνται από πιο παλιά,  ο πόνος που αρχίζει μισή με μία ώρα αργότερα. Ο πόνος της χρόνιας ραγάδας είναι σαν να περνάν ξυράφια από τον πρωκτό την ώρα της αφόδευσης.

Σπανιότερα βλέπει κάποιος αίμα. Ο πρόσφατος συνεχής πόνος συνήθως οφείλεται σε αιμορροΐδες ή σε φλεγμονή του πρωκτού (απόστημα). Η ραγάδα με την χρόνια σύσπαση των σφιγκτήρων προκαλεί και στένωση, ο πρωκτός στενεύει και τα κόπρανα περνάνε με δυσκολία και με πόνο.

Ραγάδα Στον Πρωκτό: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της ραγάδας πρωκτού γίνεται εύκολα μετά από τη λήψη ενός καλού ιστορικού από τον ασθενή και τη λεπτομερή οπτική εξέταση της περιοχής. Εκεί αποκαλύπτεται εύκολα το «σκίσιμο» της ραγάδας., η πλειοψηφία των ασθενών δεν δέχονται εύκολα τους ιατρικούς χειρισμούς και την δακτυλική εξέταση εξαιτίας του έντονου πόνου. Σε περίπτωση αμφιβολιών μπορεί να γίνει λεπτομερής εξέταση (δακτυλική, πρωκτοσκόπηση, υπερηχογράφημα) μετά από μικρή τοπική αναισθησία όπως του οδοντίατρου.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;

Ραγάδα Πρωκτού: Θεραπεία

Συντηρητική Αντιμετώπιση

Η οξεία ραγάδα δακτυλίου συχνά θεραπεύεται με προσοχή στην υγιεινή (όχι χαρτί και όχι σαπούνι) και με επουλωτικές αλοιφές. Το νερό στο πλύσιμο πρέπει να είναι χλιαρό προς ζεστό – ποτέ κρύο ή παγωμένο και σίγουρα όχι παγάκια. Το κρύο νερό, που είναι ένα συχνό λάθος, και τα παγάκια απαγορεύονται με ρόπαλο στην ραγάδα.

Το ζεστό νερό χαλαρώνει ενώ το κρύο νερό προκαλεί σφίξιμο και πόνο. Εάν οι αλοιφές αποτύχουν σε διάστημα ενός εξαμήνου ή εάν εμφανισθεί η ραγάδα για δεύτερη και τρίτη φορά μπορεί να χρειαστεί κάποια επεμβατική αντιμετώπιση (χρόνια ραγάδα).

Όλες οι προσπάθειες θεραπείας της χρόνιας ραγάδας, για να είναι αποτελεσματικές, πρέπει να μειώσουν τον σπασμό του σφιγκτήρα. Υπάρχουν διάφορες φαρμακευτικές αλοιφές ή και ενέσεις μέσα στην ραγάδα που καταφέρνουν να μειώσουν τον σπασμό και να θεραπεύσουν την ραγάδα.

Ραγάδα Πρωκτού: Θεραπεία Με Laser

Εάν αποτύχουν οι συντηρητικές θεραπείες τότε γίνεται laser ή χειρουργική επέμβαση.

Πολύ συχνά ταυτόχρονα με το laser πρέπει να γίνει και κάποια χαλαρωτική του σφιγκτήρα, ειδικά εάν πρόκειται για πραγματική χρόνια ραγάδα που χρειάζεται χειρουργική θεραπεία. Η χαλαρωτική του σφιγκτήρα αναφέρεται ότι σπάνια μπορεί να προκαλέσει σχετική αδυναμία στην συγκράτηση των αερίων, ποτέ των κοπράνων.

Μόνο η θεραπεία με laser δεν είναι επαρκής για οριστική θεραπεία. Πρέπει όμως να γίνει σωστά και να εφαρμοσθεί στον εσωτερικό σφιγκτήρα που είναι σχετικά άχρηστος και ποτέ στον εξωτερικό. Ο εξωτερικός σφιγκτήρας συμβάλλει στο 90% της δύναμης των σφιγκτήρων και είναι πολύ σημαντικός, ο τραυματισμός του έχει δυσάρεστα αποτελέσματα. ο εσωτερικός σφιγκτήρας βοηθάει μόνο στο 10%, άρα δεν είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Η αναφερομένη σχετική χαλαρότητα του πρωκτού στα αέρια είναι συχνότερη στην μικρόσωμες γυναίκες, στις οποίες ο εσωτερικός σφιγκτήρας έχει μικρό μήκος.

Θεραπείες που εφαρμόζονται στο εξωτερικό

Το laser μόνο του δεν μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην θεραπεία μίας πραγματικής ραγάδας που χρειάζεται επέμβαση. Πάντως μέχρι σήμερα, η μέθοδος που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ για την θεραπεία της ραγάδας δακτυλίου είναι η πλαγία έσω σφιγκτηροτομή (lateral internal sphincterotomy), δεν υπάρχουν ακόμη αξιόλογες αναφορές για θεραπεία με laser. Η πλάγια έσω σφιγκτηροτομή έχει άριστα αποτελέσματα με ένα τραύμα μήκους μισού cm (5 mm).

Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ραντεβού με τον Χειρουργό Πρωκτολόγο Dr. Σταματιάδη.

Συχνές ερωτήσεις για τη ραγάδα στον πρωκτό

Τί είναι η πλάγια έσω σφιγκτηροτομή και πώς βοηθάει στη ραγάδα πρωκτού;

Μέχρι σήμερα, η τεχνική που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ για την θεραπεία της ραγάδας είναι κυρίως η πλαγία έσω σφιγκτηροτομή. Διαμέσου μιας μικροσκοπικής τομής, γίνεται διατομή του κατώτερου 1/3 του σχετικά ασήμαντου εσωτερικού σφιγκτήρα. Έτσι, τερματίζεται η σύσπαση του και θεραπεύεται η ραγάδα, αφήνοντας ένα τραύμα μήκους μισού εκατοστού.

Υπάρχουν πιθανότητα να εμφανιστεί ακράτεια μετά από πλάγια έσω σφιγκτηροτομή για ραγάδα πρωκτού;

Η ραγάδα πρωκτού οφείλεται στην υπερβολική σύσπαση του εσωτερικού σφιγκτήρα. Ο εσωτερικός σφιγκτήρας είναι ασήμαντος λειτουργικά (βοηθάει μόνο στο 10%) εάν συγκριθεί με τον εξωτερικό σφιγκτήρα που είναι πολύ σημαντικός. Αν η τεχνική εφαρμοστεί σωστά, η πιθανότητα εμφάνισης ακράτειας κοπράνων είναι μηδαμινή.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;

Άρθρα σχετικά με Ραγάδα Πρωκτού

Σχετικά Video

Ραγάδα Πρωκτού
Ραγάδα Πρωκτού – Ραγάδα Δακτυλίου

Χειρουργός Πρωκτολόγος Απόστολος Σταματιάδης


Ο Χειρουργός Πρωκτολόγος Απόστολος Σταματιάδης είναι ιδρυτής του “ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ”, του αρτιότερου πρωκτολογικού ιατρείο της ΝΑ Ευρώπης, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για τη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του πρωκτού.