Συρίγγιο – Απόστημα Πρωκτού

You are here:

Γράφει ο Δρ. Απόστολος Σταματιάδης Χειρουργός – Πρωκτολόγος

Τι είναι το Συρίγγιο – Απόστημα Πρωκτού;

Στην αντιμετώπιση των συριγγίων και αποστημάτων του πρωκτού, το πρωκτολογικό ιατρείο μας υπερέχει σε σχεση με τις άλλες ιατρικές μονάδες στα παρακάτω:

  1. Αρτιότατος διαγνωστικός εξοπλισμός με διαδερμικό και ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα που μας επιτρέπουν την διάγνωση- διερεύνση και των πλεόν μικρών ή εν τω βαθει αποστημάτων, ιδρωταδενίτιδας  και συριγγίων. Η 25ετής εμπειρία  μας στην υπερηχοτομογραφία των συριγγίων έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερη διαγνωστική ικανότητα από την μαγνητική τομογραφία. Οι συνάδελφοι χειρουργοί μας παραπέμπουν ασθενείς για επίλυση διαγνωστικών προβληματων που αφήνει αναπάντητα ή δημιουργεί  ή μαγνητική τομογραφία πυέλου.
  2. Πλήρης τεχνικός εξοπλισμός (όλες οι ποικιλίες μυλών και πρωκτικών διαστολέων, συσκευές laser CO2 και Filac, τεχνική VAAFT) και εμπειρία από  25ετή ενασχόληση με τα συρίγγια. Τα μικρά συριγγια θεραπεύονται μεσα σε μισή ώρα με τοπική αναισθησία οπως στον  οδοντίατρο. Το κέρδος σε χρόνο και χρήμα αποβαίνει πολύ σημαντικό. Ο εξοπλίσμός αυτός που συμπληρώνεται συνέχεια εδω και 25 χρόνια διευκολύνει την χειρουργική θεραπεία οπουδήποτε, στο ιατρείο ή στο χειρουργείο.

Το απόστημα και συρίγγιο είναι μία συχνή πάθηση του πρωκτού και της περιπρωκτικής περιοχής με φλεγμονές και εκροή υγρού. Το απόστημα- συρίγγιο πρωκτού καμιά φορά έχει δύσκολη θεραπεία και που πολύ συχνά επανεμφανίζεται.

Περιεδρικό Απόστημα & Συρίγγιο Πρωκτού: Πώς συνδέονται μεταξύ τους;

Το απόστημα πρωκτού (ή αλλιώς περιεδρικό/περιπρωκτικό απόστημα) είναι η οξεία- απότομη- επώδυνη φάση και το συρίγγιο πρωκτού είναι η μακροχρόνια- σχετικά ανώδυνη φάση με εκροή πύου. Συχνά υπάρχουν εξάρσεις και υφέσεις. Το απόστημα εμφανίζεται σαν επώδυνη διόγκωση, σπάνια με πυρετό. Η φλεγμονή θεραπεύεται με χειρουργική αφαίρεση του πύου. Μετεγχειρητικά παραμένει συχνά ένα συρίγγιο, δηλαδή ένα στόμιο από το οποίο τρέχει υγρό.

Ποια τα αίτια στο συρίγγιο πρωκτού;

Τα αποστήματασυρίγγια προέρχονται από μόλυνση σε ένα εσωτερικό στόμιο. Εάν δεν υπάρχει στόμιο η φλεγμονή οφείλεται σε ιδρωταδενίτιδα που είναι συχνή στους καπνιστές και τους παχύσαρκους. Τα συρίγγια με εσωτερικό στόμιο σπάνια οφείλονται στην νόσο Crohn, σε τραυματισμό και σε ξένο σώμα. Αλλες σπάνιες μορφές είναι τα μετεγχειρητικά, μετά εγχείρηση pouch ,τα ορθοκολπικά και τα συρίγγια με την ουρήθρα.

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα στο συρίγγιο πρωκτού;

Τα αποστήματα εκδηλώνονται ξαφνικά, μέσα σε λίγες ημέρες με διόγκωση που πονάει και καμιά φορά πυρετό. Τα συρίγγια εμφανίζονται σαν ένα στόμιο ή πολλά στόμια από τα οποία τρέχει πύον. Το στόμιο αυτό μπορεί να ανοιγοκλείνει ή αντίθετα στην περίπτωση της ιδρωταδενίτιδας να είναι σε μεγάλο αριθμό. Καμιά φορά τα συρίγγια είναι τυφλά και έχουν στόμιο μόνον μέσα στον πρωκτό. Τελικά το συρίγγιο είναι μία σήραγγα (τούνελ) που συνήθως έχει ένα στόμιο στο δέρμα και άλλο μέσα στον πρωκτό. Η σήραγγα μπορεί να διαπερνά τους σφιγκτήρες.

Διάγνωση – Προεγχειρητικός έλεγχος

Ένα σημαντικό στοιχείο στην διάγνωση των συριγγίων και την σωστή χειρουργική θεραπεία των είναι η ρίζα, δηλαδή η ακριβής εντόπιση του στόμιου μέσα στον πρωκτό. Αλλα απαραίτητα στοιχεία είναι η σχέση με τους σφιγκτήρες (κυκλικοί μυς του συγκρατούν τα κόπρανα) και πόση αναλογία σφιγκτήρων βρίσκεται κάτω από το συρίγγιο, Η εξέταση από έμπειρο γιατρό δίνει πολλές πληροφορίες. Μία συχνή διαγνωστική εξέταση είναι η μαγνητική τομογραφία. Όμως, εμείς στο ιατρείο μας, εδώ και 25 χρόνια χρησιμοποιούμε το 3d ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα. Η μακροχρόνια εμπειρία, επιτρέπει να έχουμε άμεση διάγνωση και πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Το υπερηχογράφημα μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε μετρήσεις σε χιλιοστά. Στα επιφανειακά αποστήματα, η αξία του διαδερμικού υπερηχοτομογραφήματος ειναι αναμφίβολη.  Η μαγνητική τομογραφία στην καλύτερη των περιπτώσεων δίνει ασαφείς απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και στην χειρότερη των περιπτώσεων είναι εντελώς λανθασμένη.

Θεραπεία αποστήματος / συριγγίου – Ποιες οι Τεχνικές (laser);

Τα αποστήματα που περιέχουν πύον με πρέπει να αντιμετωπισθούν με διάνοιξη και αφαίρεση του πύου. Τα αποστήματα αντιμετωπίζονται με χειρουργική αφαίρεση του πύου. Εάν το χειρουργείο καθυστερήσει τα αποστήματα διογκώνονται και ο ασθενής ταλαιπωρείται πολύ. Σπάνια μπορεί να πάθει σηψαιμία. Εάν δεν αντιμετωπισθούν χειρουργικά, τα αποστήματα τελικά σπάνε μόνα τους και φεύγει το πύο. Όμως στην περίπτωση αυτή το απόστημα έχει επεκταθεί πολύ, μπορεί να διεισδύσει μέσα στους σφιγκτήρες και η οριστική θεραπεία γίνεται δυσκολότερη. Επειδή συχνά προέρχονται από ένα στόμιο μέσα στον πρωκτό, συχνά παραμένει ένα συρίγγιο το οποίο θα αντιμετωπισθεί σε δεύτερη φάση. Η άποψη ότι η κακή παροχέτευση του αποστήματος προκαλεί το συρίγγιο είναι εντελώς λανθασμένη. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, από εξειδικευμένο χειρουργό- πρωκτολόγο και μετά από λεπτομερή υπερηχοτομογραφικό έλεγχο, μπορεί να γίνει πλήρης θεραπεία του αποστήματος-συριγγίου στην πρώτη χειρουργική επέμβαση. Τα αντιβιοτικά χορηγούνται σε περίπτωση που ο μη εξειδικευμένος χειρουργός, ειδικά εάν λείπει το ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα, δεν μπορεί να εντοπίσει το απόστημα. Τα αντιβιοτικά συχνά καταφέρνουν να κουκουλώσουν την φλεγμονή, η οποία πολύ συχνά επανέρχεται σε μεγαλύτερη έκταση.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;

FAQs ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΑ – ΣΥΡΙΓΓΙΑ

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης συριγγίων – αποστημάτων στον πρωκτό

Τα πρωκτικά αποστήματα προέρχονται συνήθως από τα συρίγγια. Η μόλυνση σε ένα εσωτερικό στόμιο μέσα στον πρωκτό είναι η βασική αιτία. Εάν δεν υπάρχει στόμιο, η φλεγμονή οφείλεται σε ιδρωταδενίτιδα που είναι συχνή στους καπνιστές και τους παχύσαρκους, ενώ επίσης και να προκληθεί από διείσδυση τρίχας. Τα αποστήματα και τα συρίγγια με εσωτερικό στόμιο σπανιότερα οφείλονται στην νόσο Crohn, σε τραυματισμό, καρκίνο, εκκολπωματίτιδα και σε ξένο σώμα. Άλλες σπάνιες μορφές είναι τα μετεγχειρητικά συρίγγια μετά από εγχείρηση pouch.

Τι είναι το περιεδρικό συρίγγιο;

Το συρίγγιο πρωκτού (περιεδρικό ή περιπρωκτικό συρίγγιο) είναι μία παράπλευρη επικοινωνία μεταξύ ενός φανερού στομίου στο δέρμα με ένα στόμιο μέσα στον πρωκτό (αιτία του συριγγίου) που μπορεί να παρομοιασθεί με μία σήραγγα. Η σήραγγα αυτή μπορεί να διαπερνά τους σφιγκτήρες.

Πως σχετίζεται το περιεδρικό απόστημα και το συρίγγιο μεταξύ τους;

Το απόστημα πρωκτού αφορά την οξεία, απότομη και επώδυνη φάση ενώ το συρίγγιο πρωκτού είναι η μακροχρόνια και σχετικά ανώδυνη φάση με εκροή πύου από το στόμιο του. Τα περισσότερα αποστήματα πρωκτού θα αφήσουν πίσω τους ένα συρίγγιο.

Πότε εμφανίζονται τα περιεδρικά συρίγγια;

Τα συρίγγια εμφανίζονται συνήθως μετά από διάνοιξη (αυτόματη ή χειρουργική) ενός περιεδρικού αποστήματος.

Ποιες είναι οι επιπλοκές ενός χειρουργείου αντιμετώπισης συριγγίων;

Εάν δεν αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι διακλαδώσεις ή το πρωκτικό στόμιο, τα συρίγγια επανεμφανίζονται. Εάν γίνει διατομή των σφιγκτήρων στο υψηλά συρίγγια ή έστω κάποιος κακός χειρουργικός χειρισμός, υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης ακράτειας κοπράνων.

Υπάρχουν περιεδρικά συρίγγια όπου οι κλασικές θεραπείες δεν μπορούν να εφαρμοστούν

Τα συρίγγια που περιλαμβάνουν σημαντικό τμήμα των σφιγκτήρων του πρωκτού λέγονται υψηλά ή διασφιγκτηριακά. Στα συρίγγια αυτά υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να εμφανιστεί ακράτεια κοπράνων μετά από μια διάνοιξη συριγγίου. Αυτό συμβαίνει γιατί η κλασική διάνοιξη μπορεί να τραυματίσει τους σφιγκτήρες. Στην περίπτωση αυτή δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι συνηθισμένες τεχνικές.

Ποια είναι η θεραπεία των απλών – χαμηλών συριγγίων;

Η διεθνώς αναγνωρισμένη θεραπεία για τα χαμηλά περιεδρικά συρίγγια είναι η διάνοιξη του συριγγίου. Τα χαμηλά συρίγγια είναι αυτά που διαπερνούν πολύ μικρό τμήμα του έξω σφιγκτήρα.

Πως γίνεται η προεγχειρητική διάγνωση στα συρίγγια;

Προεγχειρητικά πρέπει να γίνει λεπτομερής χαρτογράφηση του συριγγίου με το 3D ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα. Εξάλλου, η μαγνητική τομογραφία δεν αποτελεί ιδανική επιλογή μιας και τα αποτελέσματα της είναι συχνά ασαφή και δεν επεξηγούνται επαρκώς.

Ποια είναι η θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων;

Η θεραπεία των συριγγίων είναι πάντοτε χειρουργική. Η χορήγηση αντιβιοτικών συγκαλύπτει προσωρινά την φλεγμονή με κίνδυνο επανεμφάνισης του αποστήματος σε μεγαλύτερη έκταση. Στο τέλος, αργά ή γρήγορα ο ασθενής θα πρέπει να χειρουργηθεί ώστε να απαλλαγεί από το πρόβλημα.

Γιατί είναι σημαντικό να χαρτογραφούνται τα περιεδρικά συρίγγια με το ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα;

Η χαρτογράφηση των συριγγίων διευκολύνει το χειρουργό να αποκτήσει μια σαφή εικόνα για το είδος, την ανατομία και την πορεία του συριγγίου. Η εξέταση είναι ιδιαίτερα απαραίτητη στις γυναίκες που πάσχουν από συρίγγια, επειδή οι σφιγκτήρες είναι αδύναμοι (κατασκευή, τραυματισμός από τοκετούς). Η εξέταση έχει σημαντική θέση στις συχνές περιπτώσεις ατελούς θεραπείας και επανεμφάνισης των συριγγίων. Μετά από λεπτομερή χαρτογράφηση των συριγγίων, η χειρουργική επέμβαση είναι σαφώς πιο ασφαλής και αποτελεσματική.

Τι εντοπίζουμε με την χαρτογράφηση ενός συριγγίου – αποστήματος πρωκτού;

Με την χαρτογράφηση εντοπίζονται η αιτία του συριγγίου (πρωκτικό στόμιο), η πορεία του (εντοπίζονται όλες οι διακλαδώσεις) και η ανατομική σχέση του συριγγίου με τους σφιγκτήρες (πρόληψη της ακράτειας κοπράνων).

Πως γίνεται η διάγνωση των αποστημάτων και των συριγγίων;

Η ακριβής εντόπιση ενός αποστήματος-συριγγίου (χαρτογράφηση) επιτυγχάνεται με το τρισδιάστατο ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα ή τη μαγνητική τομογραφία. Από την 20ετή εμπειρία στο πρωκτολογικό ιατρείο, πιστεύουμε ότι το 3D ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα εντοπίζει την ανατομία και την θέση του συριγγίου με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, σε σύγκριση με τη μαγνητική τομογραφία.

Επανεμφανίζονται τα αποστήματα πρωκτού;

Εάν το περιεδρικό απόστημα οφείλεται σε στόμιο μέσα στον πρωκτό (όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές), η αιτία του αποστήματος παραμένει και μετά τη διάνοιξη του. Έτσι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επανεμφάνισης του. Επίσης τα αποστήματα που οφειλονται στην ιδρωταδενίτιδα επανεμφανίζονται συχνά.

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί ένα περιεδρικό συρίγγιο – απόστημα;

Τα περιπρωκτικά αποστήματα που συνήθως εκδηλώνονται ξαφνικά μέσα σε λίγες μέρες, προκαλούν έντονο πόνο, πρήξιμο γύρω από τον πρωκτό και κάποιες φορές πυρετό και ερυθρότητα. ο πόνος μπορεί να γίνει πολύ έντονος. Στα συρίγγια υπάρχει έκκριση πύου ή αίματος από ένα εξωτερικό πρωκτικό στόμιο (ή περισσότερα) που προκαλεί δυσοσμία. Το στόμιο αυτό μπορεί να ανοιγοκλείνει.

Ποια είναι η θεραπεία του περιεδρικού αποστήματος;

Η θεραπεία του περιεδρικού αποστήματος είναι πάντοτε η άμεση χειρουργική παροχέτευση. Η αντιβίωση απλώς «κουκουλώνει» το απόστημα, το οποίο σύντομα επανέρχεται βαρύτερο και πιο εκτεταμένο. Αντιβίωση χορηγείται μόνον όταν το απόστημα δεν μπορεί να εντοπισθεί ελλείψει του ενδοπρωκτικού υπερηχογραφήματος πρωκτού. Εάν δεν παροχετευθεί χειρουργικά το απόστημα μπορεί να προκληθεί σηψαιμία.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχετικά Video

ΙΔΡΩΤΑΔΕΝΙΤΙΔΑ ΠΕΡΙΝΕΟΥ