Πρόληψη Καρκίνου του Πρωκτού σε ασθενείς με HPV
Ορισμένες ομάδες πληθυσμών διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο…
Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια, που μοιάζουν με φακές ή κουνουπιδάκια, και εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Τα κονδυλώματα προκαλούνται από μόλυνση με τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV).
Ο HPV είναι ένας πολύ συχνός ιός που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση αυτή πάρα πολύ συχνά γίνεται με τη σεξουαλική επαφή ή άμεσα με το άγγιγμα. 70% των γυναικών και 24% των straight ανδρών έχουν τον ιό στον πρωκτό. 60% των ομοφυλόφιλων και 90% των ομοφυλόφιλων οροθετικών είναι μολυσμένοι στον πρωκτό με τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων.
Οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, η πρωκτική επαφή, η μη χρήση προφυλακτικού, τα σεξουαλικά παιχνίδια, η χρήση douche, το κάπνισμα, τα χάδια στον πρωκτό, η χρήση αλοιφών με κορτιζόνη και η ανοσοκαταστολή αυξάνουν την πιθανότητα μόλυνσης του πρωκτού από τον HPV.
Τα κονδυλώματα πρωκτού συχνά γίνονται αντιληπτά από τον ασθενή σαν μικρά ψηλαφητά μορφώματα ή εκκρίνουν υγρά και προκαλούν φαγούρα. Τα κονδυλώματα μπορεί να μεγαλώσουν πολύ και να ψηλαφίζονται σαν μεγάλες ανώμαλες επιφάνειες. Οι προκαρκινωματώδεις δυσπλασίες που και αυτές προκαλούνται από τον ιό HPV δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα και κανείς δεν μπορεί να τις ψηλαφήσει με το χέρι επειδή είναι μαλακές και επίπεδες.
Οι δυσπλασίες ανευρίσκονται μόνο με οξικό οξύ και την πρωτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας. Αυτή η εξέταση πρέπει να γίνεται σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι περισσότερο πιθανόν να εμφανίσουν προκαρκινωματώδεις δυσπλασίες και αργότερα καρκίνο είναι οι οροθετικοί, άνθρωποι που παίρνουν ανοσοκαταστολή (πχ για αυτοάνοσα νοσήματα ή μεταμοσχεύσεις), οι γυναίκες που είχαν δυσπλασία ή καρκίνο στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, οι ομοφυλόφιλοι, και άντρες και γυναίκες που είχαν πολλούς συντρόφους.
Άλλοι τρόποι για την διάγνωση των δυσπλασιών είναι η κυτταρολογική εξέταση πρωκτού από την οποία δυστυχώς διαφεύγει ένα σημαντικό ποσοστό περιπτώσεων και το HPV τεστ. Οι δυσπλασίες εξελίσσονται σε καρκίνο του πρωκτού σε ένα ποσοστό 15%.
Ο HPV εκτός από κονδυλώματα προκαλεί δυσπλασίες (προκαρκινωματώδεις καταστάσεις) και καρκίνο στα γεννητικά όργανα της γυναίκας, στο πέος, στον πρωκτό, στο στόμα και στις αμυγδαλές. Υπάρχουν περίπου 40 τύποι του ιού HPV. Στον πρωκτό ορισμένοι τύποι προκαλούν κονδυλώματα, ενώ άλλοι προκαλούν δυσπλασίες και καρκίνο. Τα κονδυλώματα στον πρωκτό δεν περιορίζονται μόνο στο εξωτερικό δέρμα αλλά εντοπίζονται και μέσα στον πρωκτό. Εντός του πρωκτού, ο HPV μολύνει μόνο τα κύτταρα του δέρματος, αλλά δεν μολύνει τα κύτταρα του εντέρου. Για τον λόγο αυτό δεν επεκτείνεται σε απόσταση πάνω από 5-7 cm από το δέρμα του πρωκτού.
Εάν κάποιος έχει εμφανή κονδυλώματα στο εξωτερικό δέρμα, πρέπει να εξετασθεί και εσωτερικά με πρωκτοσκόπηση και τοποθέτησή οξικού οξέος. Τα κονδυλώματα διαγιγνώσκονται εύκολα με το μάτι και την πρωκτοσκόπηση.
Πάντως όλα τα εξογκώματα στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό δεν είναι κονδυλώματα και δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. Συχνά πρόκειται για αιμορροΐδες, δερματικά ράκη, θρόμβους, φαγούρες (κύστη γεμάτη σμήγμα) ή μολυσματική τερμινθο (σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα). Η χρήση οξικού οξέος βοηθά πολύ στην διάκριση των HPV αλλοιώσεων από τις υπόλοιπες.
Η κολονοσκόπηση δεν μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση των κονδυλωμάτων και των δυσπλασιών του πρωκτού επειδή ο HPV μολύνει μονο τα πλακώδη κύτταρα του δερματος και ποτέ τα κυνινδρικά του εντέρου.
Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι ο εμβολιασμός για την πρόληψη της μόλυνσης με τον HPV. Ο εμβολιασμός γίνεται με 9δυναμο εμβόλιο για εννέα τύπους HPV που περιλαμβάνει περίπου το 95% όλων των μολύνσεων. Στους τύπους αυτούς περιλαμβάνονται οι συχνοί μολυσματικοί τύποι και αυτοί που προκαλούν καρκίνο . Ο εμβολιασμός προλαβαίνει την εμφάνιση των καρκίνων του πρωκτού, του τραχήλου της μήτρας και του στόματος.
Στο εξωτερικό και στα αναπτυγμένα κράτη ο εμβολιασμός έχει καθιερωθεί σε άνδρες και σε γυναίκες μέχρι τα 26 χρόνια και μέχρι τα 45 χρόνια στους ομοφυλόφιλους και τους οροθετικούς. Ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο προληπτικός αλλά επιπλέον θεραπεύει την υπάρχουσα μόλυνση με τον HPV (κονδυλώματα πρωκτού, δυσπλασίες πρωκτού) ενισχύοντας πολύ σημαντικά την χυμική ανοσία του οργανισμού πέραν της επιτόπιου κυτταρικής ανοσίας που προκαλεί η μόλυνση με τον HPV.
Τα μικρά κονδυλώματα του πρωκτού αντιμετωπίζονται με φαρμακευτικές αλοιφές ή κρυοθεραπεία. Το ίδιο ισχύει και για τα κονδυλώματα που εμφανίζουν εκτεταμένη διασπορά στο περιπρωκτικό δέρμα όπου εκεί χρησιμοποιείται και το laser – CO2 που είναι ατραυματικό. Τα ενδοπρωκτικά κονδυλώματα αφαιρούνται ταυτόχρονα με την πρωκτοσκόπηση.
Στο 95% των περιπτώσεων η αφαίρεση γίνεται ταυτόχρονα με την διάγνωση, στο ιατρείο. Δεν χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο και γενική αναισθησία. Η απλή τοπική αναισθησία, όπως του οδοντιάτρου, αρκεί. Tα κονδυλώματα και οι δυσπλασίες μπορεί να εμφανισθούν πάλι, μετά από οποιαδήποτε θεραπεία. Ο επανέλεγχος μετά από 5-6 εβδομάδες είναι απαραίτητος. Σε κάθε περίπτωση καυτηριασμού ή χρήσης laser, πρέπει να υπάρχει απαγωγή καπνού γιατί υπάρχει κίνδυνος ο θεράπων γιατρός να πάθει καρκίνο στον φάρυγγα από εισπνοή σωματιδίων του ιού.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγουμε την τοποθέτηση αλοιφών κορτιζόνης γιατί αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι ενεργοποιείται ο HPV.
O HPV μεταδίδεται στον πρωκτό με την άμεση σεξουαλική επαφή, με διάφορα αντικείμενα αλλά και με το άγγιγμα του χεριού στα γεννητικά όργανα. Η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη αλλά δεν προφυλάσσει απόλυτα από την εμφάνιση των κονδυλωμάτων του πρωκτού. Η μόλυνση με τον HPV, τα κονδυλώματα στον πρωκτό, οι δυσπλασίες του πρωκτού και ο καρκίνος πρωκτού είναι πιο συχνά σε άνδρες και γυναίκες που στο παρελθόν έχουν έρθει σε επαφή με πολλούς συντρόφους ή έχουν σεξουαλικές επαφές στον πρωκτό. Επίσης οι παθήσεις αυτές είναι συχνότερες σε γυναίκες με δυσπλασίες ή καρκίνο των εξωτερικών γεννητικών οργάνων.
Το μειωμένο ανοσοποιητικό είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για κονδυλώματα πρωκτού. Μειωμένο ανοσοποιητικό έχουμε σε μόλυνση από τον ιό HIV ή σε μακροχρόνια θεραπεία με κορτιζόνη ή άλλα φάρμακα που μειώνουν την αντίδραση του οργανισμού. Αυτή η θεραπεία χορηγείται πχ σε μεταμοσχεύσεις, σε αυτοάνοσα νοσήματα ή σε φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Το κάπνισμα είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση των κονδυλωμάτων πρωκτού, την επανεμφάνιση τους και την εξέλιξη της HPV μόλυνσης σε καρκίνο. Η συχνότητα του καρκίνου του πρωκτού στους ομοφυλόφιλους είναι παρόμοια με τη συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας πριν την εισαγωγή του test-pap.
Ο ιός HPV εντοπίζεται συχνά στον πρωκτό χωρίς να γίνεται αντιληπτός με συμπτώματα. Οι καλοήθεις υπότυποι προκαλούν τα κονδυλώματα που εμφανίζονται σαν εξογκώματα με τη μορφή κουνουπιδιού. Άλλοι υπότυποι προκαλούν επίπεδες προκαρκινικές αλλοιώσεις, χαμηλόβαθμες-ακίνδυνες (LGAIN) και υψηλόβαθμες (HGAIN) που μπορεί να εξελιχθούν σε πρωκτικό καρκίνο σε ένα ποσοστό 9-15 % μέσα σε 3-5 χρόνια.
Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε ηλικία μεταξύ 12-26 ετών, όμως η μεγαλύτερη ηλικία δεν αποτελεί αντένδειξη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σημειώνει τα οφέλη του εμβολίου και στον πληθυσμό ηλικίας άνω των 26 ετών και ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου (ομοφυλόφιλοι, ανοσοκατεσταλμένοι, οροθετικοί κλπ.).
Τα εμβόλια για τον ιό HPV, όπως και κάθε άλλο εμβόλιο έχουν δοκιμαστεί πειραματικά και οι παρενέργειες τους έχουν καταγραφεί και αξιολογούνται καθημερινά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διαβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια για τον HPV είναι ασφαλή.
Ο ιός HPV μολύνει μόνο τα κύτταρα του δέρματος και όχι αυτά του εντέρου. Τα κύτταρα του δέρματος φθάνουν σε απόσταση το πολύ 5 – 7 χιλιοστά από την είσοδο του πρωκτού. Δεν χρειάζεται βαθύτερος έλεγχος του εντέρου για μόλυνση από τον ιό HPV.
Η μόλυνση στον πρωκτό στους ομοφυλόφιλους φθάνει το 60%. Όταν μάλιστα συνυπάρχει μόλυνση με τον ιό HIV, τότε η συχνότητα μόλυνσης από τον HPV φθάνει μέχρι και το 90%.
Ο έλεγχος με την πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας γίνεται σε κάθε ασθενή με υποψία μόλυνσης από τον ιό HPV και υψηλό κίνδυνο δυσπλασίας. Πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας πρέπει να γίνει εάν η κυτταρολογική εξέταση έχει ύποπτα ευρήματα. Η πρωκτοσκόπηση πρέπει να επαναλαμβάνεται για τον καυτηριασμό των δυσπλαστικών αλλοιώσεων που εντοπίστηκαν.
Ο αρχαιότερος ιατρός του Χειρουργικού Ιατρείου Πρωκτού Απόστολος Σταματιάδης ασχολείται με τις παθήσεις του πρωκτού εδώ και 30 χρόνια. Είναι ο πρώτος πρωκτολόγος στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού αποτέλεσμα μόλυνσης από τον ιό HPV.
Είναι ο πρώτος ιατρός που μετεκπαιδεύθηκε στις ΗΠΑ σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου σε οροθετικούς και MSM-gay και εφάρμοσε την πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας (high resolution anoscopy) με σκοπό την διάγνωση και θεραπεία των προκαρκινωματωδών αλλοιώσεων που εξελίσσονται στον καρκίνο του πρωκτού. O κ. Σταματιάδης εχει ομιλήσει σε παρα πολλά επιστημονικά συνέδρια για την θεραπεία των κονδυλωμάτων και HPV αλλοιώσεων, την προληψη του καρκινου του πρωκτού σε ομάδες υψηλού κινδύνου και την πρωκτσκόπηση υψηλής ευκρίνειας.
O δεύτερος χειρουργός πρωκτολόγος Ιωάννης Γκέγκες έχει εκτελέσει την τελευταία πενταετία μεγάλο αριθμό πρωκτοσκοπήσεων υψηλής ευκρίνειας και θεραπειών κονδυλωμάτων και HPV αλλοιώσεων με laser.
Συνολικά 2373 μοναδικοί ασθενείς έχουν εξετασθεί στο «Χειρουργικό Ιατρείο Πρωκτού» με πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας το χρονικό διάστημα 2013-23.
Ορισμένες ομάδες πληθυσμών διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο…
Ο καρκίνος πρωκτού και οι δυσπλασίες λόγω μόλυνσης με τον…
Ο HPV ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ Η συχνότητα του καρκίνου του πρωκτού έχει…
Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) Ο ιός των ανθρωπίνων…
Ανακοίνωση στο 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής και Χειρουργικού Forum 2018, 21…
Στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Νεότερα δεδομένα στη χειρουργική αντιμετώπιση των…
«Διαδραστική προσέγγιση ασθενών με νεοπλασία του πεπτικού συστήματος: διαγνωστικά και…
Καρκίνος πρωκτού: Η εύκολη και η δύσκολη διάγνωση. Διάγνωση και…
Προσκεκλημενος ομιλητής σε Στρογγυλό Τραπέζι «HPV νοσήματα σε αιδοίο, πρωκτό και…
Ο Χειρουργός Πρωκτολόγος Απόστολος Σταματιάδης είναι ιδρυτής του “ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ”, του αρτιότερου πρωκτολογικού ιατρείο της ΝΑ Ευρώπης, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για τη διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του πρωκτού.
Τελευταία Νέα